10.10.2023

Svensk Orientering på plats under SOK:s avslutande tränarutvecklingsträff

Svensk Orientering
Förra året inledde Sveriges Olympiska Kommitté en stor satsning på tränarutveckling. Sedan dess har flera träffar genomförts inom programmet där orienteringen varit delaktig. I förra veckan bar det av till den grekiska ön Limnos för den sista träffen där ett digert program stod på schemat. ”Otroligt givande dagar med frågor som vi kommer arbeta vidare med”, säger Håkan Carlsson, landslagschef.

2022 initierade Sveriges Olympiska Kommitté en satsning på tränarutveckling genom ett tränarutvecklingsprogam. Tanken bakom programmet var att öka kunskapen om träningslära och träningsplanering i praktiken. Det vill säga lära av andra (idrotters) tränare och specialister – kunskaper, erfarenheter och miljöer samt att bidra till att skapa ett starkare nätverk för tränare. 

Första träffen var på Bosön i slutet av mars i fjol och sedan dess har det varit regelbundna träffar under 2022 och 2023.

Bland de från Svensk Orientering som är med i satsningen finns sex av orienteringens landslagsledare: landslagschef Håkan Carlsson; seniorförbundskaptenerna Anneli Östberg och Kalle Dalin; juniorförbundskaptenerna Annika Billstam och Thomas Landkvist samt huvudansvarig landslagstränare Olle Boström.

Den gångna veckan arrangerades den sista träffen i programmet. Totalt var 26 olika idrotter representerade och över hundra deltagare. Från Svensk Orientering var det Annika Billstam och Håkan Carlsson som närvarade. 

Håkan Carlsson, hur summerar du veckan?
– Jättebra. Det har varit fokus på tränarskap, ledarskap och aktivas hälsas bland annat. Områden som är jätteviktiga för oss inom orienteringen att jobba vidare med. Det har varit en enorm kunskapspåfyllning. Sedan har det även varit chans till erfarenhetsutbyte och att skapa ett nätverk, något som vi kommer ha nytta av framåt.

Vad tar du framför allt med dig?
– Svårt att bara välja en specifik del då det var många delar som var bra. Men vi fick exempelvis en bra föreläsning om hur man kan anpassa sitt ledarskap utifrån någon form av neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF) som var väldigt givande. Likaså var det en om mästarskapscoachning med Calle Hageskog som var spännande och många tänkvärda delar att ta vidare.

Hur tar ni vidare de insikter och kunskaper ni fått?
– I slutet av oktober kommer vi samlas och fånga upp våra nya kunskaper och insikter tillsammans genom att på ett strukturerat sätt titta igenom material från veckan, presentationer och sedan även ha en workshop ihop.

Text: Tero Marjamäki
Bild: SOK

RELATERADE NYHETER

Brösarp Träning 14 Mars Tero Marjamäki 102
MABI Hyrbilar och Svensk Orientering fortsätter samarbetet
Kvinna framför dator
Vill du bidra till svensk orienterings framtid? Bli samtalsledare!
Överlämning
Ny rollhantering i IdrottOnline - aktiv i idrott fasas ut
Fler nyheter