Frida Sandberg, Tove Alexandersson och Linda Lindkvist med glada miner efter målgång och trippelseger vid världscupen i Norge.

Bild: Johan Trygg

12.02.2023

Svensk succé – Tove Alexandersson tillbaka som vinnare

Skidorientering
Det blev en suverän avslutning av de svenska tjejerna på jaktstarten vid världscupavslutningen i skidorientering i Beitostölen. Tove Alexandersson vann före Linda Lindkvist och Frida Sandberg. Svenskt också på fjärde plats genom Lisa Larsen.

Tove Alexandersson gick ut som fyra, 29 sekunder bakom ledande Linda Lindkvist, på jaktstarten. Alexandersson jagade ikapp och när det på andra varvet var en rejäl stigning på bredspår såg tog hon över kommandot.

– De andra är starka på dubbelstakning och snabba i sin orientering. Men precis när det blev rak bana på andra varvet så kom jag och Frida ikapp Linda. Det var en lång uppförsbacke där och det har jag längtat efter hela den här helgen. Då tog jag chansen att trycka på, säger Tove Alexandersson.

Där skapade hon en lucka som Linda Lindkvist aldrig lyckades täppa till även om hon såg Tove framför sig.

– Jag var tvungen att göra allt perfekt på slutet så att inte Linda skulle komma ikapp, säger Alexandersson som var 18 sekunder över mållinjen.

– Det är väldigt roligt med skidorientering. Det har varit härligt att vara tillbaka till sporten den här helgen, fortsätter Alexandersson som inte tävlat internationellt i skidorientering sedan 2019.

Tove Alexandersson direkt efter start

Tove Alexandersson direkt efter starten. Foto: Johan Trygg.

Linda Lindkvist gjorde vad hon kunde för att försöka nå ifatt Alexandersson på slutdelen av banan.

– Jag hade lite fördel mot Tove på smalspåren men hon är stark. Jag försökte ta någon sekund i varje liten sväng. Jag var ju jättenära, så hade Tove gjort någon liten miss eller ramlat så hade jag varit uppe bredvid. Jag försökte hela vägen fram till sista backen men då förstod jag att det inte skulle kunna gå, berättar Lindkvist.

Frida Sandberg slutade trea 1.14 bakom Alexandersson. Lisa Larsen fullbordade den svenska succén med att bli fyra drygt 20 sekunder där bakom när hon höll norska Anna Ulvensöen bakom sig på spurten.

– Jag var chanslös uppför den tuffa backen men förutom det kände jag mig stark, berättar Sandberg.

I totala världscupen var Estlands Daisy Kudre Schnyder klar vinnare innan dagens lopp. Linda Lindkvist slutar tvåa och Frida Sandberg trea. På herrsidan vann norrmannen Jörgen Baklid såväl dagens jaktstart som totala världscupen. Jonatan Ståhl blev bäste svensk på fjärde plats i total världscupen.

Bäste svensk på jaktstarten var dock junioren Isak Lundholm som imponerade med att avancera från sjunde till femte plats.

– Jag är väldigt nöjd. Innan tänkte jag att med ett väldigt bra race skulle jag kunna hålla mig topp tio, säger Lundholm.

Isak Lundholm spurtar mot mål
Isak Lundholm spurtar in som femma och bäste svensk. Foto: Johan Trygg.

Bildtext toppbild. Glada miner från Frida Sandberg, Tove Alexandersson och Linda Lindkvist efter stor svensk dominans på jaktstarten. Foto: Johan Trygg.

Resultat världscupen Beitostölen

Damer jaktstart, 9,3 km
1. Tove Alexandersson, Sverige 43:54
2. Linda Lindkvist, Sverige +00:18
3. Frida Sandberg, Sverige +01:14

Övriga svenska placeringar:
4. Lisa Larsen +01:39
9. Evelina Wickbom +04:56
13. Isabel Salén +06:22

Herrar jaktstart, 11,3 km
1. Jörgen Baklid, Norge 47:33
2. Aapo Viippola, Finland +00:02
3. Eevert Toivonen, Finland +00:08

Svenska placeringar:
5. Isak Lundholm +01:46
10. Linus Rapp +02:13
11. Jonatan Ståhl +02:24
13. Edvin Nordström +02:35
25. Gustav Jonsson +04:18
44. Simon Eriksson +09:16

Komplett resultat hos IOF

Slutställning världscupen

RELATERADE NYHETER

Jonatan Ståhl har varit med och tagit fram den första vetenskapliga artikeln om skidorientering.
Första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad
Linda Lindkvist tar guld i masstarten på SM-Veckan i Boden
Linda Lindkvist tog suveränt SM-guld i masstart
Gustav Nordström
Gustav Nordström spurtade hem segern i SM-masstarten
Fler nyheter