Svenska cupen drar igång med en sprint på lördagen och en medeldistans på söndagen.
Samtliga banor kommer att starta i villabebyggelse för att strax komma ut en kort bit i jordbruksbygd. Resten av banorna går i skog med många stigar som till viss del är välpreparerade motionsspår. Framkomligheten är från mycket god till mycket begränsad.
Normalt finns det en del blöta partier men våren har varit regnfri så det är ovanligt torrt i markerna. På de minsta stigarna förekommer en del rötter medan de större stigarna är mycket lättcyklade. Det är mestadels svag till måttlig kupering men på de längre banorna kan även stark kupering förekomma. Beroende på vilka vägval man tar kan man stöta på några riktigt utmanande backar både uppför och nedför.
Klassning av stigar ett svårt hantverk
Klassningen av stigarna är ju ofta ett kärt diskussionsämne. De större är säkert inga problem men de mindre kan vara svåra att redovisa helt rätt för en kartritare. Man kan räkna med att kartritaren haft svårt att cykla på prickade stigar, och ibland har det till och med slutat med en noggrann kontroll av markytan på riktigt nära håll!
Kartprov medeldistans OK Mark
Detta blir andra gången OK Mark arrangerar MTB-O, första gången var 2016. De blev då riktigt bitna och ville gärna arrangera i år igen. Arrangemang för orienteringslöpning har de hållit på med i 40 år nu. Det har blivit allt från kretsmästerskap till O-Ringen och Ungdomens 10-mila. Nu hoppas de på fint väder och att få omsätta alla sina erfarenheter till att få till en fin MTBO-tävling.
Cupen en värdemätare för eliten
Även om många andra deltar på cupen, såväl masters som ungdomar, så är tävlingsserien särskilt designad för landets elitåkare. Programmet är så mycket som möjligt anpassat utifrån den internationella säsongen och man hoppas i och med det att få med många som är landslagsaktuella på alla deltävlingarna.
Förbundskapten Peter Olsson hoppas under årets att få se en hel del nya spännande namn, inte minst bland ungdomar och juniorer.
- Det är viktigt att vi hela tiden fyller på underifrån med åkare som fått bra förutsättningar för sin träning och sitt tävlande. På så sätt får vi en hårdare konkurrens om landslagsplatserna, vilket är bra, säger Olsson.
Att få ett ökat antal elitaktiva och fler som satsar full ut på MTB-O är en viktig del av utvecklingen av landslaget. Detta gäller inte minst på tjejsidan där Olsson gärna ser fler startande.
Förstaårsseniorer siktar högt
I den dialog Peter Olsson har haft med de aktiva under vintern och våren finns det några nya och nygamla namn som har stora möjligheter att utmana de åkare som var landslagsaktuella i fjol.
- Det finns även förstaårsseniorer som jag vet vill ta en plats i såväl toppen av cupen som i landslaget, poängterar Peter.
Årets cup är ovanligt kort och intensiv och avslutas redan innan sommaren. Cupen avslutas med de tre SM-deltävlingarna helgen 16-18 juni i Ärla och Södertälje. Förbundskapten Olsson önskar sig många deltagare på alla deltävlingar, tighta fighter i alla klasser och avgöranden först i den sista deltävlingen i Södertälje.
Arrangörer och arrangörscoacher viktiga
De olika deltävlingarna i Svenska Cupen MTB-O är viktiga på många sätt. Dels är de utvecklande för våra elitåkare och därmed även för landslaget. Dels är de utvecklande för hela sporten och dess arrangemang. Det ligger en massa arbete och engagemang på att få till dessa arrangemang och förhoppningen är att arrangörerna även får det stöd de behöver från arrangörscoacher med flera.