Svensk Orientering logotyp
06.11.2021

Svensson och Bergman vinnare i natt-SM

Orientering
Andrea Svensson och Gustav Bergman är årets svenska mästare i nattorientering. Men det var täta uppgörelser i båda klasserna. Segermarginalen var nio respektive fjorton sekunder.
På fredagskvällen var det dags att dela ut årets natt-SM-medaljer. Åkersberga var platsen och Österåker och Waxholm arrangerade.

Det bjöds på täta dueller i flera av klasserna. I damseniorklassen blev det en tät duell mellan Tisarens Andrea Svensson och Ravinens Helena Bergman. Marginalen duon emellan var som störst en minut till Svenssons fördel. Bergman knappade in, men Tisaren-löparen vann till slut med nio sekunders marginal. Bronset sprangs hem av Stora Tunas Marie Olaussen.

Även på herrsidan var det jämnt hela vägen in. Ravinens Gustav Bergman låg nia efter en kvarts löpning men var uppe i täten efter en timmes löpning och kunde till slut springa hem guldet med fjorton sekunders marginal till Simon Hector.

Även Jens Rönnols var "inom minuten" bakom Bergman, närmare bestämt 43 sekunder från guldet.

Desto större marginal var det i den äldre damjuniorklassen, här kopplade Tilde Backlund kommandot från start och vann till slut med närmare sju minuters mariginal till tvåan Hilda Holmqvist Johansson. Bronset togs av Nyköpings Signe Nilsson.

Bland de äldre herrjuniorerna var det Viktor Svensk som kopplade greppet tidigt i loppet. Axel Elmblad tog visserligen in närmare en minut under mittdelen av banan, men en stark avslutning av Svensk förde honom till ett nytt SM-guld.

I D18-klassen vann Falköpings Elsa Sonesson efter att ha gått upp i ledning efter ungefär en halvtimmes löpning. Segermarginalen till Kungälvs Sabina Aumo blev 38 sekunder. Bronset togs av Södertälje-Nykvarns Klara Borg.

I H18-klassen var det Edvin Nilsson som var i ledningen under stora delar av loppet. Vid den första tidspasseringen efter två kilometer var Marcus Stenebo några sekunder före men Nilsson avslutade loppet på bästa sätt och vann närmare tre och en halv minut före Stenebo. Bronset togs av Noel Braun.

Juniorerna har en ny SM-chans redan på söndag då det är dags för den ultralånga distansen.

ÅKERSBERGA, SM-natt

Damer: 1) Andrea Svensson, Tisaren, 77.07, 2) Helena Bergman, Ravinen, +0.09, 3) Marie Olausson, Stora Tuna, +4.47, 4) Ronja Hugg, do, +5.56, 5) Hanna Hänström, Göteborg-Majorna, +7.58.

Herrar: 1) Gustav Bergman, Ravinen, 76.35, 2) Simon Hector, Snättringe, +0.14, 3) Jens Rönnols, Järla, +0.43, 4) Eskil Kinneberg, Kåre, +1.28, 5) Anton Johansson, Orion, +1.35.

D20: 1) Tilda Backlund, Södertörn, 60.03, 2) Hilda Holmqvist Johansson, IKHP, +6.45, 3) Signe Nilsson, Nyköping, +7.30, 4) Alicia Lundgren, Växjö, +8.45, 5) Sofia Ivers, Attunda, +11.33.

H20: 1) Viktor Svensk, Stora Tuna, 60.03, 2) Axel Elmblad, Bredaryd, +2.45, 3) Benjamin Näslund, Skogslöparna, +3.57, 4) Jesper Lidmar, Snättringe, +6.16, 5) Philip Carlsson, Nyköping, +6.28.

D18: 1) Elsa Sonesson, Falköping, 51.35, 2) Sabina Aumo, Kungälv, +00.38, 3) Klara Borg, Södertälje-Nykvarn, +2.09, 4) Hanna Jonsell, Thor, +2.34, 5) Ida Bengtsson, Alehof, +5.22.

H18: 1) Edvin Nilsson, Långhundra, 50.07, 2) Marcus Stenebo, Attunda, +3.23, 3) Noel Braun, Växjö, 3.56, 4) Olle Karlsson, IKHP, +4.20, 5) Edvin Forsberg, Ravinen, +5.22.