Bild: Svensk Orientering

26.02.2023

Sverige bäst i j-landskampen – Wickbom och Lamov cupvinnare

Skidorientering
Vid söndagens tävlingar i Svenska cupen i Umeå blev det en tight kamp om förstaplatsen i damklassen där Evelina Wickbom segrade. I herrklassen vann Andrei Lamov för andra dagen i rad. På juniorsidan blev det fler medaljer till Sverige som blev bästa nation i juniorlandskampen.

I damseniorklassen stod segern mellan tre åkare. I mål skiljde det endast 43 sekunder mellan segraren Evelina Wickbom, I 19 IF och tvåan Frida Sandberg från Säterbygdens OK. Trea kom IK Jarl Rättviks Linda Lindkvist, 57 sekunder efter Wickbom.

– Det var ett bra lopp, nästintill perfekt så det känns bra. Det var klurig orientering här med det är mycket smalspår, det var väldigt roligt, säger Evelina Wickbom.

– Igår hade jag problem med kartkompletteringen som fanns vid starten. Så idag var jag lite revanschsugen.

För Wickbom och många andra skidorienterare har det varit en intensiv säsong med tävlingar nästan varje helg. Nästkommande helg blir det välförtjänt vila för många innan det är dags att ladda om inför SM i Luleå 11–12 mars.

– Det känns jättekul inför SM. Det ska bli skönt att landa lite hemma nu och träna lite och sen köra de sista SM-tävlingarna, konstaterar Wickbom.

I herrklassen blev det samma segrare som under gårdagens långdistans, Andrei Lamov från IFK Mora OK. IFK Umeås nyförvärv Gustav Nordström kom tvåa två minuter och en sekund efter Lamov. IFK Moras Jonatan Ståhl kom tre.

– Det var lika kul idag som igår. Jag hade ett bättre flyt och en bättre känsla i kroppen idag. Allt fungerade bra och jag är jättenöjd, säger Lamov.

Lamov genomförde loppet utan större problem men solen som sken ännu starkare än igår ställde till det lite i början av loppet.

– Vi började direkt i ett svårt område men jag tog det ganska lugnt och det gick ganska bra där. Det var lite svårt att se kartan där på grund av solen, berättar Lamov.

Andrei Lamov

Andrei Lamov på väg mot helgens andra seger i Svenska cupen.

Juniorlandskampen

I juniorklasserna blev det fem nya medaljer till Sverige. Totalt tog Sverige tolv medaljer under juniorlandskampen. Sverige blev bästa nation framför Norge och Lettland.

I klassen D20 Elit tog Matilda Aasa från OK Renen en andraplats och Alicia Bergkvist från Ludvika Ok kom trea. I H20 Elit blev det guld och brons Umeåkarna Isak Lundholm och Rasmus Eriksson.

Maja Lundholm, Umeå OK tog helgens andra seger i klassen D18 Elit och Tyra Larsson från IFK Umeå kom trea. I H18 Elit blev Otto Timby bäste svensk med en femteplats.

lagbild på truppen under juniorlandskampen i Umeå.Den svenska truppen som vann juniorlandskampen i Umeå.

Resultat, Svenska cupen, medel

D21 Elit, 8 070 m:

1) Evelina Wickbom, I 19 IF, 43.55,

2) Frida Sandberg, Säterbygdens OK, 44.38,

3) Linda Lindkvist, IK Jarl Rättvik, 44.52.