Svensk Orientering logotyp
09.12.2015

TV + TEXT: Flera rapporter om orienteringens positiva hälsoeffekter

Orientering
Det senast halvåret har orienteringen som hälsofrämjare fått stor uppmärksamhet i media. Först publicerade två forskare vid Örebro universitet en studie som visade att orienteringen "uppfyller alla kriterier för ett hälsofullt åldrande". Nyligen fick även amerikansk forskning eko, en studie som slår fast att vistelse i skog "är hälsosamt och skyddar dig från allvarliga sjukdomar".

Att det är bra att motionera skriver nog de allra flesta under på. På kort tid har två forskningsrapporter nu visat att orienteringen kanske är bland det mest hälsosamma vi kan ägna oss åt. Anledningen? Det handlar dels om miljön, naturen, dels om kombinationen fysisk ansträngning-kognitiv utmaning.

Båda rapporterna har fått fint genomslag i svensk media, både i dagspress och i TV4.

I slutet av sommaren började media rapportera om en studie som Ida Schoultz och Lina Östlund-Lagerström låtit göra vid Örebro Universitet. De har studerat äldre orienterare och jämfört med andra pensionärer som inte orienterar och resultatet har sedan publicerats i den internationella medicinska tidsskriften BMC Geritrics.

Bland annat framgår att orienterare har färre problem med mage och psykisk ohälsa än den andra gruppen. Det resultatet, att en motionerande grupp mår bättre än en som inte gör det, var inte så otippat, men: motionen är inte enda nyckeln till deras välmående, menar forskarna.

– De motionerar mer än den generella befolkningen men det är inte bara det som gör att de mår bättre. Orientering uppfyller alla kriterier för ett hälsofullt åldrande, säger Ida Schoultz.

Samtidigt som orienterare rör på sig använder de sina kognitiva funktioner eftersom de letar kontroller med hjälp av karta och kompass.

– Detta är unikt för orientering. Genom att bryta ner de olika delarna hoppas vi kunna hitta modeller som passar alla. Det räcker inte att motivera äldre att röra på sig. Vi måste fundera över både kropp och själ, säger Lina Östlund-Lagerström.

Nyligen kom så ytterligare en forskningsrapport som indirekt visar att orientering måste vara mycket bra för hälsan. Rapporten härrör från University of Illinois i USA, där man sammanställt hundratals studier, och den visar att du mår bra av att vara i skogen. Att lämna den stressiga stadsmiljön och istället bege sig ut i skogen minskar risken för diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och depression.

I vår stressiga vardag är kroppens ”fight or flight”-system inte sällan påkopplat, vilket innebär att kroppen stänger ner funktioner som inte är absolut nödvändiga, inklusive immunsystemet. När vi istället vistas i naturen kopplas "lugn-och-ro-systemet" på.

– När vi känner oss helt trygga kan kroppen ägna sig åt långsiktiga åtgärder som förebygger god hälsa, utveckla, reproducera och bygga upp immunsystemet, förklarar miljö- och beteendeforskaren Ming Kuo.

Läs mer här ...
Boosta dig - i skogen (Chef)
Örebroforskare: Orientering förlänger livet (SVT)

... eller kolla på nyhetsklippen från TV4 här nedan:

RELATERADE NYHETER

240928 Medeldistans Världscupenfinland Hugomattsson 1
Tove Alexandersson vidare till nästa omgång i Jerringpriset
Hittahem Soderhamn
Hittahem i Söderhamn lockar nya till orienteringen
Från vänster: Landslagschef Håkan Carlsson, Lina Strand landslagstränare med huvudfokus på skog och Kalle Dalin landslagstränare med huvudfokus på sprint.
Lina Strand starkt nyförvärv i landslagsorganisationen
Fler nyheter