Bild: Håkan Carlsson
De flesta av löparna i A-landslaget och Utvecklingslandslaget har varit med på hela eller delar av den gångna veckans läger, som i orienteringsväg innehållit elva olika orienteringspass med allt från långdistans till sprint. Till sommaren väntar skogs-VM i Schweiz i mitten av juli och i höst, i början på oktober, är det dags för EM på sprintdistanser i Italien.
Vi tog ett snack med två av de aktiva som varit med på lägret. En av de som varit med längst i landslaget, 32-årige Gustav Bergman. Samt nykomlingen, juniorvärldsmästaren i stafett och på långdistans från november, 19-årige Noel Braun, som tagit plats i Utvecklingslandslaget trots att han har ett år kvar som junior.
Noel, hur var det att vara på läger med seniorlandslaget för första gången?
– Det var såklart en häftig miljö att vara i. Det var väldigt kul att få lära känna alla. Det är ju personer som jag haft som idolfigurer. Jag har kunnat ta till mig mycket och det bästa har varit att kunna prata med och höra vad de andra tycker och tänker, berättar Växjö OK-löparen.
– Det var förstås också mycket hög kvalitet på lägret med alla träningar. Bara det var mycket motiverande, fortsätter Braun.
Du fick också två spännande rumskompisar under lägret i Gustav Bergman och Nils van der Poel. Hur var det?
– Nils van der Poel är och har varit en av mina största förebilder. Att få snacka med honom dagligen på lägret har varit jättecoolt. Han har många intressanta saker att säga, om träning men också hur man kan uppträda i media för att öka sitt värde som idrottare. Jag är fascinerad över hans sätt att prata i intervjuer.
– Gustav har ju varit en av världens bästa orienterare i många år. Det var kul att höra hur han tänker kring sin satsning.
Noel har som sagt ett år kvar som junior och han siktar förstås åter mot junior-VM som 2023 avgörs i Rumänien i början på juli.
Får vi ändå se dig mäta dig mot seniorerna på några tävlingar redan i år?
– Kanske, om jag känner mig i bra slag i vår, att jag testar på någon tävling. Vi får se, säger Braun.
Gustav Bergman har de senaste veckorna rest runt i Sverige och även varit en sväng i Norge för träning samt besök hos vänner och bekanta. Att sedan få träffa landslagskompisarna i Halmstad igen gillar han.
– Absolut ett bra läger. Framförallt var det kul att se de andra igen. Det sociala är inte minst viktigt. Alla har lite olika fokus i träningen så här års, säger Bergman som delade stuga med Noel Braun och Nils van der Poel.
Vad säger du om de grabbarna?
– Det var kul att få lära känna dem. Jag kände varken Noel eller Nils innan.
– Noel var en trevlig kille som verkade ha koll på läget. Väldigt mogen och tog för sig och frågade de saker han undrade.
Många olika idrottare inspireras av Nils van der Poels träningsmässigt. Hur är det för dig?
– Egentligen inte, men det är klart jag har koll på vad han har gjort. Det var dock intressant att dela erfarenheter med honom. Jag hade nog en del att komma med som inte han hade tänkt på och jag fick saker från honom.
Flyter din träning på som planerat i vinter?
– Det tycker jag men just på det här lägret hade jag det lite tufft fysiskt. Jag tränar i treveckorsblock och det här var min sista hårda vecka. Så det var planerat men det var ändå slitsamt när man kände att de andra var starka och jag själv var trött.
Landslagschefen Håkan Carlsson säger så här om landslagssamlingen i Halmstad:
– Vi hade mycket bra träningar. Anledningen till att vi var i Halmstad är att det där bjuds på något som kan liknas vid kontinental terräng och att det var snöfria marker.
Natträning med gemensam start fanns med på programmet under landslagslägret i Halmstad. Bild: Håkan Carlsson.
Kan du berätta om tankarna med Nils van der Poels medverkan?
– Omvärldsanalys är viktigt för oss i landslaget. Vi tror att vi kan lära och få inspiration från andra idrotter och kontexter i vår strävan att ha bästa möjliga verksamhet och utveckling för våra aktiva. Nils och hans tränare Johan Röljers väg mot de dubbla OS-gulden är en inspirerande resa inom konditionsidrott som vi har varit nyfikna på, berättar Håkan Carlsson.
– Johan och Nils var med på vår ledarupptakt med ledare i alla våra fyra grenars landslag i Örebro i maj 2022 och höll då föreläsning där de berättade om satsningen och träningen. Nu var det berikande att Nils var med på det här lägret. Det fanns utrymme för mycket informellt snack med de aktiva men också en frågestund där han berättade om sin träning och sin filosofi, berättar Carlsson vidare.
Med på lägret i Halmstad var också Mats Troeng i rollen som representant för Livelox.
– Vi har bytt från Loggator till Livelox för GPS-trackers till landslaget inför den här säsongen. Mats var med som expert för att se till att allt fungerade och höll även en presentation om vad som är på gång från Livelox och öppnade upp för att vi kan vara spetsanvändare av systemet och ge feedback kring saker man kan analysera på träning och tävling.
Under lägerdagarna har landslagsgruppen också jobbat med värdegrundsfrågor kring de kärnvärden: Nyfikenhet, Mod och Stolthet, som finns i Svenska Orienteringsförbundets strategidokument, Kompassriktning 2030.
Glada diskussioner mellan Sara Hagström, Axel Elmblad, Felix Axelsson och Mats Troeng. Bild: Håkan Carlsson.
Sprintträning i centrala Halmstad. Bild: Håkan Carlsson.
Samvaro med spel. Fr.v. Jonatan Gustafsson, Gustav Bergman, August Mollén, Frida Vikström, Axel Elmblad och Noel Braun. Bild: Håkan Carlsson.
Träning kan vara blodigt allvar. Fråga bara August Mollén. Bild: Håkan Carlsson.
Bildtext toppbild. Den framgångsrika trion Gustav Bergman, Noel Braun och Nils van der Poel delade boende på landslagslägret i Halmstad. Bild: Håkan Carlsson.
Text: Johan Trygg