24.04.2024

Världscupen i orientering till Skara och Lidköping 2026

Svensk Orientering
Nu är det klart att världscupen i sprintorientering kommer till Skara och Lidköping 2026. De preliminära datumen är satta till den 28-31 maj.

Svensk Orientering har i sin strategi Kompassriktning 2030 satt flera höga mål och där just evenemangsutveckling är ett av målen.

– Det är med stor glädje vi konstaterar att Sverige har tilldelats ytterligare ett internationellt evenemang. Det ligger helt i linje med vår strategi och vår satsning på evenemang tillsammans med kommuner och föreningar. Vi ser fram emot att än en gång få hälsa världens främsta sprintorienterare, tillsammans med publik och partners välkomna till Skara och Lidköping, säger Svensk Orienterings förbundschef, Susanne Maarup.

För Skara Lidköping ser man många positiva effekter av att världscupen kommer dit.

– Vi är glada att vi lyckats landa ett sådant fint evenemang som världscuptävling i sprintorientering är till Skara och Lidköping. Genom detta goda samarbete mellan Skara och Lidköping kan vi erbjuda en dubbelt så bra upplevelse till såväl besökare som deltagare samt att besöksnäringen stärks och kommer kunna dra nytta av evenemanget, säger Andrea Johansson, evenemangsansvarig på Destination Läckö-Kinnekulle och Peter Gustavsson, evenemangssamordnare, Skara Kommun.

Tanken är att förlägga tävlingar i både Skara och Lidköping med ett program som omfattar knockout-sprint, sprint och sprintstafett. Förutom att locka publik till evenemanget och skapa en folkfest kommer det också att anordnas publiktävlingar som brukar locka många deltagare.

– Att få se en världscupsprinttävling i orientering i Skara är stort och kommer vara en av de större idrottsarrangemang som kommunen någonsin har samarbetat om. Med 400 aktiva deltagare och en stor publiktillströmning under några dagar 2026 kommer att ges uppmärksamhet i TV, radio och press och ger Skara en plats i orienteringssverige, säger kommunstyrelsens ordförande Skara kommun Gunilla Druve Jansson.

Och från Lidköpings håll känner man samma sak att en världscup i orientering är ett spännande och naturligt steg att ta.

– Det är mycket glädjande att svenska och internationella orienteringsförbundet har valt att förlägga flera av sina världscuptävlingar till Skaraborg och att en av de hålls i Lidköping där vi har mycket goda förutsättningar för den här typen av evenemang. Det bådar gott för framtiden! säger Bertil Jonsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Lidköping.

Några av de föreningar som kommer att ha en viktig del i evenemanget är orienteringsföreningen IK Gandvik och Lidköpings VSK.

– Det här är ett lyft för Skara och orienteringen. Vi har arrangerat SM och O-Ringen, så nu är det dags för oss att också arrangera världscup, avslutar Anna Andersson, ordförande i IK Gandvik, en av orienteringsklubbarna i Skaraborg.

Fakta Världscupen orientering:
Världscupen arrangeras årligen med 3-4 omgångar, VM ingår inte idag. Men EM ingår. Alla mästerskapsdiscipliner är representerade under säsongen. Evenemanget har ett högt fokus på TV-produktion och exponering i kombination med spännande och rättvisa tävlingar av högsta kvalitet. Senast Sverige anordnade en världscup i just sprint var 2022 i Borås.

Avlysta områden för evenemanget framgår på tävlingens sida i IOF Eventor: https://eventor.orienteering.org/Events/Show/8225

RELATERADE NYHETER

180723 Oringen Hogupplost 013
Klart: Sverige arrangerar VM 2029 i Örnsköldsvik
Trupp 5 Okt Hugo Mattsson 8414 Edit (1)
Mer orientering i SVT
Idre Rikslägret 27 Juni 2023 Hugo Mattsson 03195
Färre LOK-stödsaktiviteter efter pandemin för orienteringen
Fler nyheter