Viktiga VM-tester väntar – "Känslan lite som The Final Countdown"
02.07.2019

Viktiga VM-tester väntar – "Känslan lite som The Final Countdown"

Orientering
Kommande helg är oerhört viktig för många av landets främsta orienterare. VM-tester i Norge. "Känslan är lite som låten The Final Countdown", säger Sara Hagström. Albin Ridefelt är "förväntansfull och lite lagom nervös".

Några namn saknas alltid, men i princip hela världseliten är på plats. Arenan heter Guttersröd och är belägen en dryg mil norr om Halden.

På fredag väntar en långdistans med 261 anmälda löpare och på söndag en medeldistans med 291 löpare. (Alla svenskar springer samlat så att det ska bli så rättvisa förhållanden som möjligt.)

Det är här som Sveriges förbundskapten Håkan Carlsson, liksom hans kollegor i andra länder, ska få de sista viktiga bitarna inför VM-truppspusslandet.

För svensk del är tre löpare förhandsuttagna till VM: Karolin Ohlsson, Tove Alexandersson och Gustav Bergman. Trion är klar för samtliga tre VM-distanser (medeldistans, långdistans och stafett). Karolin Ohlsson som dragits med skadebekymmer springer inte VM-testerna, medan Alexandersson och Bergman är anmälda till båda loppen. Det går knappast att hitta bättre träning inför VM; terrängen är minst sagt relevant och banläggarna är desamma som på VM.

För övriga svenskar är det upp till bevis, och nu väntar en speciell helg i sydöstra Norge. Det står alldeles klart när vi tar ett snack med OK Linnés Albin Ridefelt och IFK Göteborgs Sara Hagström, två landslagsstjärnor som verkligen vill visa vad de kan.

- Jag är förväntansfull och lite lagom nervös, säger Ridefelt, som är missnöjd med sin säsong så här långt.

- Den har varit ganska dålig. Jag hade det lite tungt i början på våren, men sedan har det gått allt bättre. Jag var väldigt laddad och i bra form inför världscupen i Finland, men då gjorde jag bort mig tekniskt på medeldistansen, så då var den helgen förstörd. Det kändes ett tag som att hela säsongen förstördes där, men jag har försökt ladda om inför testerna nu istället.

Och nu väntar två lopp som skiljer sig från vanliga tävlingar.

- Det är lite speciell miljö i och med att det är en av årets viktigaste tävlingar, men själva arenan och så vidare är som en träning - och inte alls som på ett mästerskap. Känslan och ensamheten i skogen är dock ganska relevant för ett VM skulle jag nog säga ändå.

På herrsidan finns två platser på lång, medel och stafett att kriga om. En tuff uppgift och det är många om budet, menar Ridefelt.

- Det är stenhårt såklart, väldigt många som är med och skulle kunna ta någon av platserna. Jag tycker att jag är i bra form och hoppas kunna ta en plats med bra lopp i helgen.

På damsidan finns två platser att besätta på långdistansen (där Sverige har fyra platser eftersom Alexandersson i egenskap av regerande mästarinnan har en friplats), men det finns bara en plats kvar på medeldistansen och en på stafetten.

För Sara Hagström har det senaste året varit lite speciellt. Ifjol hade hon mycket ryggproblem, i vintras opererades hon och det var först i mars som hon kom igång med löpningen. Nu känner hon bara av ryggsmärtan ibland och tycker att formen blir mer och mer stabil, både tekniskt och fysiskt.

- Men jag har haft riktiga bekymmer med gräsallergi de senaste veckorna och därför har kroppen inte svarat som jag vill att den ska. Lyckligtvis förväntas pollennivåerna bli lägre fram mot testerna så jag är hoppfull till att kroppen ska kunna svara igen, säger Hagström, som också vittnar om den speciella känslan som infinner sig på testlopp av den här typen.

- Känslan inför VM-testerna är lite som låten "The Final Countdown". Allt ställs på sin spets och känns väldigt avgörande eftersom det påverkar framtiden nästan mer än vad själva VM gör. Det jag inte tycker om är att vi är så många bra vänner som fightas om samma plats och att man egentligen unnar alla att få springa VM och nå sina mål. Som tur är kan sommaren se väldigt bra ut även om man inte skulle få springa VM, så det är lite delade känslor när det gäller VM-tester. Vi får alla springa så bra vi kan och sedan se vem som är bäst helt enkelt.

Rent taktiskt blir noggrannhet ett ledord för Hagström.

- Min taktik blir att verkligen ge mig tid att orientera, precis som jag brukar. På VM-tester är det lätt att stressa upp sig eftersom det är så mycket som står på spel, och då är det ännu viktigare att vara noggrann med genomförandet ända in till kontrollerna.

- Jag tror och hoppas att jag har bra chans att vara en del av VM-laget även i år. Eftersom tidigare internationella meriter räknas med i uttagningen tror jag att min sjätteplats och medaljchans från VM i fjol är bra att ha i ryggen. Men vi är förstås många som har väldigt bra meriter sedan tidigare, och jag tycker vi har en riktigt hög nivå i år där många svenskor visat väldigt bra form på sistone. Men med ett bra och stabilt lopp hoppas jag att jag kan visa att jag kommer att kunna prestera ett topplopp på VM även i år.

På söndag kväll har landslagsledningen alla fakta på bordet. Det som ligger till grund för VM-uttagningarna är, förutom VM-testerna, resultat på världscupen i år samt internationella resultat 2017-2018.

Mer information om VM-testerna hittar du på norska Eventor.

RELATERADE NYHETER

240928 Medeldistans Världscupenfinland Hugomattsson 1
Tove Alexandersson vidare till nästa omgång i Jerringpriset
Hittahem Soderhamn
Hittahem i Söderhamn lockar nya till orienteringen
Från vänster: Landslagschef Håkan Carlsson, Lina Strand landslagstränare med huvudfokus på skog och Kalle Dalin landslagstränare med huvudfokus på sprint.
Lina Strand starkt nyförvärv i landslagsorganisationen
Fler nyheter