Topp fem på PreO i Väst i Ljungskile. Från vänster, trean Robert Jakobsson, tvåan Arno Gronhovd, ettan Anders Höije, fyran Erik Lundkvist och femman Lennart Wahlgren.

Bild: Per Stålnacke.

24.05.2023

VM-truppen klar efter PreO i Väst

Precisionsorientering
Det gångna veckoslutet avgjordes PreO i Väst med tre utslagsgivande tävlingar i Lysekil, Uddevalla och Ljungskile. Efter tävlingarna har förbundskaptenerna Owe Andersson och Karin Bödecs tagit ut den svenska truppen till sommarens VM i Tjeckien.

PreO i Västs WRE-tävlingar lockade många startande från hela tolv nationer och det bjöds på spännande och utslagsgivande banor.

På fredagens långdistans i Lysekil blev det norsk seger genom Geir Myhr Öien som var ensam med full pott, 30 poäng, Där bakom följde sju deltagare med 29 poäng och Göteborg-Majornas Anders Höije tog andraplatsen med en sekunds marginal på tidskontrollen. Trean Magnus Sterner, Strängnäs-Malmby var i sin tur en sekund snabbare än fyra Martin Fredholm, OK Linné.

Luriga PreO-kontroller i Lysekil.
Luriga kontroller i Lysekil. Foto: Daniel Sandström.

Lördagens TempO i Uddevallatrakten såg Marit Wiksell, Rehns BK, som vinnare. Hon var en och en halv sekund snabbare än Anton Hemlin, IK Uven, på andra plats. Det blev tyskt på tredje plats genom Ralph Körner som var tio sekunder snabbare än Robert Jakobsson, Tidaholm SOK Sisu.

Från höger till vänster, vinnaren Marit Wiksell, Anton Hemlin, Ralph Körner, Robert Jakobsson och Geir Myhr Öyen. Foto: Per Stålnacke.

Toppen på TempO i Uddevalla. Från höger till vänster, vinnaren Marit Wiksell, Anton Hemlin, Ralph Körner, Robert Jakobsson och Geir Myhr Öyen. Foto: Per Stålnacke.

Anders Höije tog hem den avslutade långdistansen i Ljungskile på söndagen. Åtta deltagare hade 31 poäng och en sekund skiljde Höije och Arno Gronhovd från Norge och Robert Jakobsson som delade andraplatsen.

– Det var jättebra tävlingar med fina kartor och lite lurigt ibland. Framförallt ute i Lysekil var det svårt, säger förbundskapten Owe Andersson.

Resultat PreO i Väst:

Långdistans fredag

TempO lördag

Långdistans söndag

Efter tävlingarna har nu förbundskaptenerna Owe Andersson och Karin Bödecs tagit ut truppen till VM i Zákupy, Tjeckien som avgörs3-6 juli.

– Marit Wiksell och Martin Fredholm har garanterade platser i både PreO Open-class och TempO då de ligger bland de 15 bästa på världsrankinglistan. Detsamma gäller Michael Johansson och Ola Jansson som är bland de 15 bästa i P-class, berättar Owe Andersson och fortsätter:

– Många har gjort bra resultat. Även de som nu inte får plats i VM-truppen har varit högt upp i resultatlistorna. Det är tufft att ta en plats i laget. Vår Sverigeetta Anders Höije visar verkligen stabilitet och är snabb vid tidskontrollerna, säger Owe Andersson.

Hur ser målsättningen ut för VM?
– Vi har en jämn trupp där alla har möjlighet att nå medaljplats om man får till det. Mycket handlar om att komma in i kartan och ha kartförståelse i den kontinentala terrängen som det är i Tjeckien med mycket branter och sandstensklippor.

Den svenska VM-truppen:

PreO  Open-Class
Martin Fredholm, OK Linné

Anders Höije, Göteborg-Majorna OK
Robert Jakobsson, Tidaholms SOK Sisu
William Rex, OK Landehof
Erik Stålnacke, IFK Göteborg
Marit Wiksell, Rehns BK

P-Class. Physically Challenged
Inga Gunnarsson, OK Pan-Kristianstad

Ola Jansson, Björklinge SOK
Michael Johansson Vänersborgs SOK
Rolf B Karlsson, Surahammars SOK

TempO
Leif Eriksson, Strängnäs-Malmby OK
Martin Fredholm, OK Linné
Anders Höije, Göteborg-Majorna OK
Robert Jakobsson, Tidaholms SOK Sisu
Lennart Wahlgren, Rehns BK
Marit Wiksell, Rehns BK

Bildtext toppbild. Topp fem på PreO i Väst i Ljungskile. Från vänster, trean Robert Jakobsson, tvåan Arno Gronhovd, ettan Anders Höije, fyran Erik Lundkvist och femman Lennart Wahlgren. Foto: Per Stålnacke.

RELATERADE NYHETER

Söndagens tävling vid ett gammalt kalkbrott, där de tävlande fick gå uppe på kanten och spana ner mot höjdformationerna och skärmarna nedanför.
Säsongen i PreO är äntligen igång
Foto från PreO stafett SM 2023
PreO Dag-SM och Tempo-SM i Norge 2024
Preo Stafett SM 15 Okt 2023 Hugo Mattsson 9817
Här är programmet för Svenska cupen i PreO 2024
Fler nyheter