Förutsättningar för Swedish League-deltagare

Här presenteras de förutsättningar som gäller för dig som deltagare i Swedish League.

Klasser

Swedish League (SL) innehåller i grunden sex klasser;
D21 Elit, H21 Elit, D20 Elit, H20 Elit, D18 Elit och H18 Elit

När klasserna presenteras tillsammans skrivs de som D/H21 Elit, D/H20 Elit, samt D/H18 Elit.

I tillägg till huvudklasserna finns, beroende på antalet anmälda och upplägg, en eller flera elitklasser som betecknas Elit 2, Elit 3 osv.

Då en deltävling utgörs av ett SM som genomförs med kval och final är det endast finaltävlingen som räknas med i Swedish League.  

I samband med Swedish League anordnas, i den mån det är möjligt, en nationell tävling med fullständig klassindelning.

D/H21 kan ha status av en världsrankingtävling, en s k World Ranking Event (WRE), och får då klassbeteckningarna W21 respektive M21 i huvudklasserna.

Beräknade segrartider  

Banlängder ska anpassas till nedanstående riktvärden avseende beräknad segrartid i minuter. I underklasser ska banor vara så pass mycket kortare än i huvudklass att beräknad segrartid motsvarar huvudklassers beräknade segrartid.

Långdistans


Sex klasser.

D/H21 D/H20 D/H18
90-95 min 70-75 min 55-60 min
 

Medeldistans

Sex klasser.

D/H21 D/H20 D/H18
30-35 min 25-30 min 25-30 min
 

Sprintdistans

Sex klasser.

D/H21, D/H20 och D/H18
12-15 minuter i samtliga klasser
  

Ultralång distans

Sex klasser.

D/H21 D/H20 D/H18
135-140 min 105-110 min 85-90 min
 

Natt

Sex klasser. Beräknad segrartid ska ligga på ca 80 % av långdistans (dag).

D/H21 D/H20 D/H18
72-76 min 56-60 min 44-48 min
   

Jaktstartsfinalen

Jaktstartfinalen genomförs i regel som en avkortad långdistans, där den beräknade segrartiden noga behöver vägas jämfört med antalet tävlingar som räknas inför finalen. Finalen är viktig för totalresultatet, vilket bidrar till en spännande upplösning av ligan, men finalen får samtidigt inte bli för betydelsefull. 
Anmälningsvillkor  

Åldersbegränsningar

Enligt tävlingsreglerna gäller följande:

Vid individuell elittävling arrangerad på uppdrag av SOFT, exempelvis Swedish League och testtävlingar till internationella mästerskap, ska deltagare under tävlingsåret fylla lägst 17 år. 

Utländska deltagare vid SM

Då deltävling i Swedish League även är SM-tävling får utländska deltagare som inte uppfyller villkor för att tävla om SM delta, men tävlar således inte om det svenska mästerskapet utan endast om poängen i Swedish League. Utländsk deltagare får då representera sin utländska förening.

Läs mer om uppfyllda SM-villkor på SM-sidorna.     


Världsranking & IOF-id vid anmälan

En Swedish League-deltävling kan också utgöra världsrankingtävling, en s k World Ranking Event (WRE). Endast seniorklasserna är världsrankingklasser.

Vid WRE-tävling behöver du som senior finnas registrerad i IOF Eventor med ett s k IOF-id. Detta ska anges vid anmälan och för att du ska få tillgodoräkna dig världsranking på tävlingen.

Läs mer om hur du registrerar ett IOF-id    


Inget rankingkrav i övrigt

Inget rankingkrav finns för Swedish League. Orankade deltagare, som trots att ranking saknas platsar i en klass, fördelas och lottas i första startgrupp av totalt tre startgrupper. 

Då Swedish League-deltävling utgör SM-tävling i disciplinerna nattorientering, sprintdistans, långdistans och medeldistans är ranking ett krav för svenska deltagare. Läs mer om uppfyllda SM-villkor på SM-sidorna.   


Anmälningsavgift

På Swedish League kommer du som deltagare att erbjudas tävlingar av högsta klass, vilket innebär förhöjda anmälningsavgifter jämfört med en traditionell tävling. 

  • För deltagare i huvudklasserna (Swedish League-klasserna) täcker den förhöjda anmälningsavgiften:
    • Kostnader för ett antal kvalitetshöjande produkter och tjänster som SOFT tillhandahåller, till exempel professionell speaker, ökad livebevakning (GPS-uppföljning i realtid, strömmat speakerljud och liveresultat), ökat arrangörsstöd i form av arrangörscoach och IT-coach, årlig arrangörsutbildning, material och skyltar, nummerlappar, prispengar i totalen av Swedish League och ibland en avgift till IOF för klassning som världsrankingtävling (World Ranking Event). 
    • Eventuella omkostnader som arrangören har för till exempel extra karta och träningsbana (model event). Den extra kostnaden ska finnas beskriven i arrangörens inbjudan eller på tävlingens infosida i Eventor.

  • För deltagare i publikdeltagare täcker den förhöjda anmälningsavgiften flera av de kvalitetshöjande produkter och tjänster som erbjuds i Swedish League-klasserna. Du får tävla på samma villkor som världseliten med en högkvalitativ karta och får ta del av en arena med härlig inramning och atmosfär, bland annat med en professionell speaker som förmedlar spänningen i Swedish League-tävlingen, samt en utökad livebevakning, inklusive GPS-uppföljning i realtid.

Avgiften för att täcka kostnaden för de kvalitetshöjande produkterna och tjänsterna får för elit och vuxna höjas med med högst 50 % av maximala grundavgiften i angivna intervall för elit respektive vuxna.

För Swedish League är maximala grundavgiften 240 kr och 50 % av 240 kr är 120 kr. Det ger en total möjlig anmälningsavgift om 360 kr. Anmälningsavgiften kan ytterligare höjas vid eventuella omkostnader som arrangören har.

För vuxenklasserna i publiktävlingen är maximala grundavgiften 180 kr och 50 % av 180 kr är 90 kr. Det ger en total möjlig anmälningsavgift om 270 kr. Sådana avgift ska vara beviljad av OF efter inlämnad dispensansökan.


Anmälan via Eventor

Anmälan och efteranmälan till Swedish League görs som till en vanlig tävling, dvs via Eventor (gäller även vid WRE-tävling).

Anmälan kan normalt göras senast fram till en vecka före tävling. Efteranmälan kan normalt göras fram till 3 dagar innan tävling. Efteranmälda lottas in i startfälten på samma sätt som ordinarie anmälda.

Då en deltävling utgörs av ett SM är senaste anmälningsdag normalt två veckor före tävling och senaste efteranmälningsdag senast en vecka före tävling.   

Poängberäkning

För 2025 räknas poängen enligt följande inför jaktstartsfinalen:

  • Seniorer: De fem bästa resultaten av totalt nio möjliga räknas inför finalen.
  • Juniorer: De fem bästa resultaten av totalt nio möjliga räknas inför finalen.

Följande gäller i övrigt:

  • De 30 bästa får poäng i varje deltävling enligt nedanstående tabell.
    • Se längre ned för undantagsregler för JVM-testtävlingar under deltävling 6 och 7.
  • Endast poäng i huvudklass, alternativt A-final, utdelas.
  • Vid delad placering utgår samma poäng till de antal tävlande som delat placeringen.
  • Poängberäkning sker enligt nedanstående tabell där varje poäng motsvarar en sekund i jaktstartsfinalen.
Plac Poäng     Plac Poäng     Plac Poäng
1 200   11 80   21 40
2 176   12 76   22 36
3 160   13 72   23 32
4 144   14 68   24 28
5 132   15 64   25 24
6 120   16 60   26 20
7 108   17 56   27 16
8 100   18 52   28 12
9 92   19 48   29 8
10 84   20 44   30 4


Särskilda förutsättningar för juniorklasserna 2025Följande gäller för juniorklasserna under deltävling #6 och #7 i Sundsvall, som används som JVM-tester:

  • Klasserna D/H20 Elit används som JVM-tester. Deltagare som vill tävla i JVM-testerna anmäler sig till denna klass. Deltagarurval och nedflyttning till underklass görs enligt särskilda urvalskriterier. Deltagare kan även anmäla sig direkt till respektive underklass (D/H20 E2 eller D/H18 E2). Ingen D/H18 Elit-klass finns i tävlingen.
  • Deltagarna i D/H20 Elit får poäng i Swedish League enligt ordinarie poängtabell där placering topp 30 räknas endast relativt deltagare som normalt springer i D/H20-klassen, alltså bortsett från 17-18-åringarnas placeringar. 
  • Deltagarna i D/H18 Elit får poäng i Swedish League enligt ordinarie poängtabell där placering topp 30 räknas endast relativt deltagare som normalt springer i D/H18-klassen, alltså bortsett från 19-20-åringarnas placeringar.
  • Även deltagare som placerar sig topp 10 i underklasserna får poäng i Swedish League, där plats 1 motsvarar plats 21 i huvudklass (40 poäng), ner till plats 10 som motsvarar plats 30 i huvudklass (4 poäng).
Därmed är det 40 deltagare, istället för 30, som får poäng i Swedish League på dessa deltävlingar och deltagare kan få samma poäng, även om de sprungit i olika klasser.
 
På så sätt är ambitionen att upprätta en attraktiv poängfördelningsmodell till Swedish League, samtidigt som rättvisa uttagningar kan göras till JVM.

Läs mer under Deltagarurval, fördelning & lottning för juniorer 2025 där urvalskriterierna för juniorklasserna presenteras.  

Final med jaktstart

Uttagningskriterier inför finalen

Följande gäller för finalen:

  • Finalen består av en jaktstart som baseras på uppnådda resultat tidigare i ligan. Varje poäng motsvarar en sekund i finalen.
  • Alla som vill får normalt delta i finalen, dvs poäng behöver inte ha uppnåtts, eller deltagande behöver inte ha skett, på tidigare deltävlingar. 


Vågstart

Löpare som inte uppnått poäng i ligan går normalt ut i en vågstart efter övriga startande, men gör ändå upp om placeringar i totalen med övriga startfältet som går ut före.

Vågstarten går normalt ut exakt 2 minuter efter den med lägst tillsprungna poäng inför finalen, dock aldrig tidigare än exakt 17 minuter efter ledaren eller senare än exakt 22 minuter efter ledaren. 

För slutgiltiga starttider för vågstarten, se tävlings-PM. 

Slutställning i Swedish League

Slutställningen i Swedish League baseras på resultatet i finalen. Det betyder att först över mållinjen vinner hela Swedish League.

I övrigt gäller följande:

  • Deltagare som går i vågstarten kan placera sig före deltagare som tidigare tagit poäng i ligan och därmed går ut före vågstarten.
  • Löpare som inte deltar i finalen placeras efter de som deltar och fått slutplacering. Placeringen bland dessa baseras på ordningen efter alla deltävlingar.

Totalpriser


Seniorer: D21 respektive H21


Totalpriserna i seniorklasserna består av 138 000 kr som fördelas på följande sätt: 

  • Placering 1: 32 000 kr i vardera klassen
  • Placering 2: 17 000 kr  i vardera klassen
  • Placering 3: 10 000 kr i vardera klassen
  • Placering 4: 5 000 kr i vardera klassen
  • Placering 5: 3 000 kr i vardera klassen
  • Placering 6: 2 000 kr i vardera klassen 


Juniorer: D20, H20, D18 respektive H18

Totalpriserna i juniorklasserna består av 28 000 kr i stipendier från Skogssportens Gynnare enligt följande: 

  • Placering 1: 8 000 kr i respektive klass
  • Placering 2: 4 000 kr i respektive klass
  • Placering 3: 2 000 kr i respektive klass

Delpriser

De tre bästa i respektive huvudklass (seniorklass såväl som juniorklass) erhåller hederspriser på deltävlingar inför finalen. Arrangören kan utöka priserna med hederspriser till fler än tre per klass.

Om underklass erbjuds, erhåller den bästa i respektive underklass närmast huvudklassen hederspris.



Övrigt


Banläggning och spridningsmetoder

Eventuella spridningsmetoder bestäms av SOFT:s kart- och baläggningsansvarig i samråd med banläggare och bankontrollant. På långdistans används normalt den s k kartbytesgafflingen som finns beskriven i tävlingsanvisningarna. Den har visat sig ge den bästa spridningen, utan att inverka för mycket på banläggningen.

Jaktstartsfinalen genomförs utan spridningsmetod.

Karantän

Vid sprinttävlingar där GPS-uppföljning finns kan det bli aktuellt med karantän. Beslut om karantän tas av SOFT i samråd med arrangörscoach, tävlingskontrollant och arrangör.

Då en deltävling utgörs av ett SM förekommer alltid någon form av karantän.

Information om karantän anges i tävlings-PM.

Startmellanrum

Startmellanrum bestäms av SOFT:s arrangörscoach i samråd med tävlingskontrollant och arrangör.

Speaker

SOFT kontrakterar inför varje ny säsong särskild huvudspeaker för Swedish League.

Nummerlappar

Endast huvudklasser har nummerlappar. Dessa bäres endast på bröst.

Vid SM gäller SM-regler.