Emil Auselius

Bild: Moa Gustafsson

13.06.2024

Emil Auselius, Bredaryds SOK tog hem förstasträckan på Jukola 2023

Orientering
Emil Auselius, som springer för den småländska klubben Bredaryd SOK, imponerade stort genom att vinna förstasträckan på Jukola förra året, före 1695 startande lag. Med landslagsmannen Axel Elmblad i laget siktar de nu på att nå topp 24 i årets Jukolakavle.

I fjol gick världens största orienteringsstafett, Jukola, av stapeln utanför Borgå i södra Finland. Trots att Emil Auselius startade som 695e lag på grund av en felstämpling året innan, lyckades Bredarydkillen vinna den prestigefyllda förstasträckan på den gigantiska stafetten. 

Emil berättar:

– Jag var väldigt taggad innan start trots att jag startade så långt ner i fältet. I början tittade jag inte på kartan alls utan försökte bara ta så många platser som möjligt. Sedan tog jag ett eget vägval och kom ikapp täten ganska direkt.

– På väg till första kontrollen insåg jag att ingen i klungan orienterade, så då fokuserade jag på kartan och fick första kontrollen bra. Då bestämde jag mig för att göra ett eget jobb resten av banan. Det var många starka orienterare runt mig, men även många lag som hade satt löpare på förstasträckan.

Bildtext: Kontroll ett på den första sträckan var ogafflad, här är Emil Auselius vägval. 

Tre kilometer innan mål sprang Emil och Jesper Svensk (Stora Tuna OK) sida vid sida:

– Jag tog ett lite annat vägval än honom. Alla som var bakom kollade på hans nummerlapp där det stod nummer ett, och på min stod det 695, så alla följde efter honom och jag blev helt själv. Då fick jag en lucka och hade cirka 20 sekunders försprång hela vägen in i mål.

– När jag kom på spurten förstod jag inte att jag ledde. Jag trodde att Benjamin Näslund (IFK Umeå) hade varit först in eftersom han vann förstasträckan på Tiomila det året. Men när jag stämplade insåg jag att jag var först. Jag tänkte inte så mycket då utan var mest nöjd med mitt lopp. När jag åkte minibussen själv hem till boendet insåg jag att jag hade vunnit och kunde njuta mer av det.


Trots vinsten på den första sträckan var Bredaryd besvikna över sin 47 plats. I år ser startordningen annorlunda ut för Bredaryds lag. I fjol var lagets landslagsman Axel Elmblad sjuk och sprang inte, men i år kommer han att springa den andra sträckan, som är en lång nattsträcka där många lag sätter starka orienterare. Lagets målsättning är att komma topp 24 eftersom det är år 2024, samt att ingen ska göra mer än två minuter misstag per sträcka.

 
Laguppställningen för Bredaryd SOK 1, 2024:

  1. Linus Lundberg, 13,7 km, dag/skymning
  2. Axel Elmblad, 15,0 km, natt
  3. Emil Auselius, 13,3 km, natt/gryning
  4. Oliwer Lundberg 9,7 km, dag
  5. Johan Runesson, 9,5 km, dag
  6. Anton Gunnarson, 13,3 km, dag
  7. Filip Trofast, 15,9 km, dag

Läs mer om Jukola och Venla här.

Följ året upplaga av Jukola och Venla via webbsändningen på Internationella Orienteringsförbundets plattform IOF TV 

Köp sändningen här. 

Hålltider: (finsk tid, svensk tid är det -1 timme)
13.45 – Startar sändningen för Venla
17.02 – Målgång Venla 
22.45 – Startar sändningen För Jukola
06.39 – Målgång Jukola 

Text: Tilda Andersson. 
Toppbild: Emil Auselius växlar som etta på den första sträckan 2023, fotograf Moa Gustafsson. 

 

RELATERADE NYHETER

: Jonatan Gustafsson har ett VM-brons från 2022 att försvara på knockout-sprinten i morgon och för Alva Sonesson väntar VM-debut.
Spännande knockout-sprint avslutar VM i Skottland
240714 Vmsprintstafett Tovealexandersson Tildaandersson
Svenskt antiklimax på VM-sprintstafetten
Sverige ställer upp med följande kvartett på söndagens stafett på Sprint-VM i Edinburgh: Hanna Lundberg, Emil Svensk, Martin Regborn och Tove Alexandersson.
Sverige ställer sylvasst stafettlag på benen
Fler nyheter