Mentorskap
Oavsett vad vi tar oss an här i livet kan det kännas tryggt och bra att få stöd av andra. Inte sällan ger det både den som vill lära sig något nytt och dem som är med och stöttar mervärden som sträcker sig utöver det förväntade.
Att ta sig an en ny uppgift kan kännas häftigt och inspirerande men även lite läskigt. Med en mentor som stöd blir det enklare. En mentorn kan vara en ledare eller funktionär i föreningen, från distriktet eller en annan utomstående beroende på uppdrag som adepten tar sig an. Det är bra om mentorn har kunskaper och erfarenheter inom området för uppdraget men ibland handlar det mer om att ge stöd till personlig utveckling eller i en process, och att kunna hjälpa till med kontakter om så behövs.
Vilka egenskaper kännetecknar en god mentor?
- Ett genuint intresse av att hjälpa andra att lyckas – även om det innebär att de i slutändan kommer att ta över från dig.
- Kunskap – att vara bra på det du gör och veta vad du talar om.
- Engagemang – att ha ett genuint intresse för andra, vara villig att skapa relationer och kan känna och visa medkänsla.
- Pålitlighet – förmåga att hålla saker mellan dig och adepten.
- Lättillgänglig – inte bli störd, utan tvärtom bry sig om och hjälpa till.
- Ärlighet – framförallt förmågan att ge raka svar och besked.
- Vara duktig på att lyssna och ställa frågor – att se och ta upp trådar, reflektera över tidigare problem, kontrollera förståelse, minimera gissningar och inte avbryta.
- Empati – förstå och bekräfta andras erfarenheter utan att vara tvungen att lägga till egna historier.
- Neutral – inte rusa iväg och leta syndabockar utan söka efter objektiva lösningar på problem och felaktigheter.
- Visa på, inte genomföra – förmågan att backa undan, diskret visa på men låta personen fatta sina egna beslut, begå misstag och lyckas.
Tänk på att ett mentorskap är ett partnerskap – Mentor och adept behöver fungera ihop. Chanserna är goda att utbytet blir givande er emellan om ni trivs ihop och har förtroende för varandra. Skulle ni efter ett tag märka att det inte fungerar så var ärliga och hitta en lösning där någon annan går in som mentor.
Mentorns främsta uppgift är att stötta adepten i föreningen eller distriktet. Som mentor är du bryggan för adepten in i ”skapandets verkstad” i föreningen. Berätta för övriga i föreningen vad adepten kan och vill tillföra så att det blir allmänt känt att adepten engagerat sig i syfte att lära och kunna bistå inom föreningen eller distriktet. Hjälp adepten att förankra ett projekt eller bli tillfrågad för ett passande uppdrag.
Som mentor bör du stämma av och vara behjälplig med att definiera målsättningar. Det är adepten som ska sätta dem men du kan hjälpa stödja adepten att formulera mätbara och realistiska mål.
Inledningsvis drar ni tillsamman upp riktlinjer för hur ofta ni ska träffas och på vilket sätt. IRL, via Skype eller andra digitala verktyg. Diskutera även hur ni bäst kommunicerar mellan mötena, via e-post, chattfunktion i någon app, telefonsamtal eller annat sätt. Välj det som båda är bekväma med. Diskutera även igenom den faktiska kommunikationen – så att ni medvetandegör hur ni talar med varandra. Hjälp därefter varandra att både lyssna och att prata. När vi ändå är inne på att prata passar det bra att betona att mentorns roll är att dela med sig, utan att mässa. Mentorns erfarenheterna från sitt ideella arbete blir till något som adepten kan lära sig från. Kom ihåg att du inte alltid måste ha svaren. Ofta handlar det om ömsesidiga upptäckter.