Online-kontroller sprids över världen

Bröderna Berg går i bräschen för den digitala utvecklingen

Artikeln publicerades i Orienteraren nr.8, 2022

Startkort och stiftklämmor, resultatlistor som räknades fram för hand och hjärna, en tid som sedan länge är förbi. De till åren komna minns det som nyss, för de yngre är det stenålder.

I dag går det undan. Samtidigt som eliten stämplar vid någon radiokontroll i skogen förmedlas det via tävlingsspeakern eller ploppar upp på skärmen för dem som kollar loppen hemma.


De båda bröderna Erik och Oskar från gotländska kustsocknen Ljugarn har gått i bräschen för den digitala utvecklingen inom sporten.

- Vi arbetar båda inom IT-branschen, jag på Gotland och Oskar i Halmstad. Genom det här har vi förenat våra intressen för orientering och teknik, säger Erik Berg.

De är båda uppvuxna inom orienteringen i gotländska klubben Garda IK, tog sedan paus från sporten men återkom i vuxen ålder. Även om tävlandet numera får stå tillbaka en aning, ofta håller de ju på med det tekniska.

Utveckla tekniken

Men vad är det då de gjort? Jo – och nu blir det kanske nördigt – de har utvecklat något som kallas ROC, Radio online control. Idén föddes i samband med O-Ringen i Halmstad 2012 där bröderna ansvarade för all IT. Det måste gå att utveckla tekniken även på mindre tävlingar, funderade de. Så varför inte försöka.

Tre månader efter världen största tävling var det dags för egna arrangemanget Helg utan Älg, en tvådagars höstklassiker på Gotland.

- Vi drog några kilometer tråd till alla online-kontroller i skogen, vilket så klart var rätt jobbigt. Även check var då online med föregångaren till ROC:en som gick på en vanlig PC, minns Erik Berg.

Allt detta jobb var så klart omöjligt för ett litet arrangemang, det insåg de. Men samtidigt hade ju check-online varit en succé då det gick supersnabbt att få koll på kvar-i-skogen så fort starten stängt.

Geniknölar gnuggades och omvärldsspaningen gjordes noggrant. Det noterades att en dator i miniformat, Raspberry Pi, var på gång ut på marknaden. Den kallas ”Raspen” och är stor som en tändsticksask.

- Så vi lade in en beställning och efter några månader hade vi version ett av ROC igång. Henrik Bengtsson hjälpte oss att införa stöd för den i OLA och på Hallandspremiären 2013 testades den för första gången. Om jag minns rätt användes fyra ROC:ar.

Sedan dess har systemet ständigt utvecklats. Stöd för ROC:en finns nu i en hel massa tävlingsadministrativa program. Efter hand har nya funktioner byggts in, start, check och control online var bara början.

Diplomen en favorit
Nu finns stöd för förvarningar, för att skicka stämplingar direkt till arena utan att passera server, att visa resultat på skärmar och Erik Bergs personliga favorit:

- Att skriva ut diplom till miniknat. Kombineras allt, stämplingsenhet, ROC, kamera, diplombakgrund och skrivare, så funkar det. Det har gjort många barn och föräldrar glada.

I maj 2013 släpptes version 2 av ROC:en att användas helt gratis som tack för vad orienteringssporten givit dem. Sedan dess har systemet spritt sig över världen.

Internationella Orienteringsförbundet har rankat alla system som skickar stämplingar från skogen och placerar ROC:en på första plats

- Vad jag kan se har ROC:ar kopplat upp sig från 46 länder, 1 200 stycken har registrerats och över sex miljoner stämplingar har levererats.

Teknik för alla

Brödernas idé var att skapa något så enkelt att ”alla” ska kunna använda det. Allting byggt med standardkomponenter – som bland annat ”Raspen”, modem och powerbank, som gå att pussla ihop och uppkoppling kan göras på alla sätt som en dator kan ansluta.

O-Ringen 2012 i Halmstad var alltså bara starten. Sedan dess har bröderna Berg svarat för online-kontrollerna i många av de allra största tävlingarna.

Under hösten har de själva hållit i stämplingstrådarna vid bland annat 25-manna och Swedish League-avslutningen. De har tidigare också varit verksamma på såväl Tiomila som världscup-tävlingar.

- Efter varje tävling försöker vi fila lite till för att förbättra. Det ligger över tusen roliga timmar med diskussioner och tester bakom. Hyllan med teknik som aldrig blivit bra har också blivit välfylld med tiden.

Text och bilder av Magnus Ihreskog