Digitalt läromedel för skolorientering
03.06.2021

Digitalt läromedel för skolorientering

Orientering
Nu presenteras samarbetet mellan Svenska Orienteringsförbundet och det digitala läromedlet Clio. Du som lärare har möjlighet att nyttja alla lektioner och övningar inom området skolorientering helt gratis!

Sedan 2013 har Svenska Orienteringsförbundet med hjälp av medel från Svenskt Friluftsliv drivit ett skolprojekt med fokus på lärarfortbildningar inom temat orientering- och kartkunskap. Målsättningen är att alla lärare i Sveriges kommuner ska få möjlighet till rätt kunskap och verktygslåda från det att de går sin lärarutbildning till själva genomförandet som lärare ute i skolan. Under fjolåret resulterade pandemin i en paus för fortbildningsdagarna men istället gavs utrymme för att vidareutveckla och bredda skolsatsningen genom att ta fram ett digitalt utbildningsmaterial som riktar sig till lärare och elever i årskurs F-9. Materialet är framtaget tillsammans med det digitala läromedlet Clio som varit etablerade i branschen sedan 2016. Idag använder över 750 000 elever och 80 000 lärare verktyget. Clio är till för att inspirera och hjälpa lärare att planera och genomföra undervisningen. De erbjuder en digital utbildningsmiljö med en mängd olika ämnesportaler, dit nu även Orientering ansluter sig. Portalerna är uppbyggda av texter, uppgifter, videoklipp, interaktiva quiz och aktiviteter.

Hur funkar det?
Området för orientering består av olika lektioner där eleverna genomför övningar som steg för steg följer läroplanen och dess lärandemål. Clios styrka är att alltid sträva efter de bästa lösningarna för ett bättre lärande för varje enskild individ. Exempelvis har texterna i övningarna många differentieringsmöjligheter. En lättläst version, en uppläsningsfunktion och ett specialanpassat teckensnitt för elever med dyslexi. Eleven får snabb feedback då systemet rättar uppgifterna direkt, på så sätt kan även läraren följa elevens utveckling direkt i verktyget.

- Vi är väldigt nöjda över samarbetet med Clio och känner att det är en satsning i rätt riktning i och med den allt mer digitaliserade skolmiljön. Det känns fantastiskt att vi nu inte bara riktar oss till lärare utan även direkt till eleverna, säger Moa Olsson, barn- och ungdomsutvecklare på Svenska Orienteringsförbundet.

Är du, eller känner du någon lärare som vill prova Clio?
För att använda Clio och komma åt de digitala funktionerna behöver du skapa ett konto med en gratis 30-dagars testperiod. Då får du tillgång till samtliga ämnesportaler. När testperioden löpt ut är området orientering fortfarande öppet och gratis att använda för alla lärare med ett registrerat konto.

För att skapa ett konto klickar du på länken och fyller i dina uppgifter.

För att komma till Orienteringsförbundets material hos Clio kan du klicka här

På supportsidan finns mer information om hur man navigerar på Clios plattform:https://support.clioonline.se/category/generellt/. Det går även att ringa till Clios support på 08-50 524 800 (vardagar kl. 8.30-16.00).

Bilderna nedan visar exempel på hur vyn för lektionerna ser ut i verktyget.

RELATERADE NYHETER

Svensk Orientering logotyp
Uppdateringar i regelverk och stöddokument 1 juli
Banläggare SM
Digital informationsträff om att ingå i SOFT:s arrangörslandslag
20240511 Inbjudan Informationsträff Nya Coacher Bild
Informationsträff om att ingå i SOFT:s arrangörslandslag
Fler nyheter