Papperskvalitet & plastfickor

Papprets och eventuell plastfickas kvalitet är såklart också starkt avgörande för upplevelsen av kartan.

Papperskvalitet & plastfickor

Observera att kartnormerna beskriver vad som ska gälla "på pappret" vilket också bör inkludera plastfickorna. Det säger sig självt att en mycket läsbar karta, utskriven med utmärkta färginställningar, men på ett dåligt papper och med en grumlig plastficka ändå ger ett dåligt resultat. Det vanligaste är än så länge utskrifter och tryck på "vanligt" papper, som stoppas i plastficka, men i olika sammanhang har utskrifter och tryck på platspapper använts.

Vanligt papper
För kartutskrifter rekommenderas normalt ett obestruket papper på 100 g/m2, t ex Image Digicolor eller Xerox ColorTech. Ett bestruket papper, t ex G-Print, ska inte användas eftersom detta tappar färgen vid vikning.

För offsettryckning rekommenderas G-Print som är ett bestruket papper. Rekommenderad vikt är 115 g/m2, även för kartor som är avsedda att vikas, t ex vandringskartor.

Plastfickor
Plastfickor ska vara tillverkade av Polyeten och ha en tjocklek på 0,07-0,09 mm. 0,07 är att föredra för A4 medan en högre tjocklek är lämpligare för A3 och större storlekar. 
Tänk på att plastfickan måste vara 1-2 cm större än pappret i båda riktningarna, både för att pappret ska kunna stoppas in i plastfickan och för att skapa lite distans till pappret från den öppna delen. 
För ytterligare minskad risk för vattenskada på pappret bör den del av kartan som avslutningen av banan är på ligga längst in i plastfickan. Alternativt kan plastfickan förseglas.

Plastpapper
Ett alternativ till vanligt papper som stoppas i plastficka är att skriva ut på vattentåligt plastpapper. 

Rekommenderat material är Teslin Polyolefin, vilket kan vara svårt att få tag på i Sverige och kan kräva import från annat land. Ibland används Pretex, vilket är vanligt papper blandat med plastfibrer, vilket normalt inte funkar tillräckligt bra i vårt klimat eller i riktigt blött väder. 

Vid tryck på platspapper måste man köra skrivaren extra långsamt för att färgen ska fastna ordentligt.