Svensk Orientering logotyp
27.01.2016

2016 års landslagstrupp i MTB-O

Mountainbikeorientering
MTB-O-landslagets grundtrupp för 2016 är uttagen och klar, den består av tre herrar och två damer. "Vi har just nu en generationsväxling i den svenska landslagstruppen för MTB-O och har valt att jobba långsiktigt och i huvudsak satsa på en ung trupp", säger förbundskapten Peter Olsson.

MTB-O-landslagets långsiktiga satsning bygger på att stötta de uttagna så mycket som möjligt för att de skall utvecklas på ett internationellt plan. Målet är att truppen årligen skall ta tydliga steg i utvecklingen av teknik, fysik och det mentala, vilket i sin tur ska göra att landslaget på sikt och successivt närmar sig världstoppen.

Även juniorerna ska stöttas

Utöver de föruttagna finns det flera som aspirerar på platserna i laget och det finns flera duktiga juniorer som inom ett eller ett par år tar klivet in i senioråldern.

- Det tycker vi känns bra och vi jobbar för att hitta lösningar där vi även kan stötta dem i deras utveckling, så att de fortsätter att satsa på MTB-O, säger förbundskaptenen Peter Olsson.

Landslagsledningen har även pågående arbeten med rekryteringsfrågor.

- Rekryteringsfrågan är viktig för utvecklingen av MTB-O i Sverige på sikt och för att vi skall kunna bredda landslagstruppen och att på längre sikt kunna bli världens bästa landslag, berättar Olsson.

Den föruttagna grundtruppen för 2016 består av·        

Linus Mood (OK Roslagen) som har längst erfarenhet från landslagsuppdrag. Han känner sig själv starkare än tidigare och har bättre förutsättningar till träning då han bytt arbetsgivare.

Marcus Jansson (Garphyttans IF) som har hunnit med ett par år i truppen och nu har börjat få lite mästerskapsrutin. Han har visat en fin utveckling hittills och den kurvan kommer säkerligen att fortsätta uppåt.

Sebastian Svärd (Haninge SOK) som tog steget in i seniorvärlden förra året och nu har debuterat i de stora sammanhangen. Han har även med sig mästerskapserfarenheter från juniortiden och har utvecklats fysiskt.

Kajsa Engström (OK Kåre) som är förstaårssenior och har med sig mästerskapserfarenheter från juniortiden, bl.a. en titel som juniorvärldsmästare.

Rebecka Hylander (Nyköpings OK) som är förstaårssenior och även hon har med sig mästerskapserfarenheter från juniortiden.

Svensk MTB-O:s stora stjärna Cecilia Thomasson kommer inte att satsa fullt under 2016 och har avsagt sig en plats bland de föruttagna.

Att åka på världscup eller mästerskap utan att känna sig tillräckligt tränad för att kunna konkurrera om topplaceringar är inte något för Cecilia.

- Vi får hoppas att hon efter en tid börjar känna suget igen och då är hon självskriven i truppen! säger förbundskapten Peter Olsson.

Läs mer om Thomassons beslut här.

Årets landslagsuppdrag:

WC1 i Frankrike 14-16/5

VM/WC2 i Portugal 24-30/7 (även JVM/UEM)

WC3 Litauen 29/9-2-10

Givetvis kommer fler åkare utöver den föruttagna grundtruppen att kunna bli aktuella till de olika landslagsuppdragen under året eftersom Sverige har fler platser att tillgå.

- Det finns alltså en hel del att konkurrera om för de som aspirerar på landslagsuppdrag, avslutar förbundskaptenen Peter Olsson.

RELATERADE NYHETER

220720 Masstart Sebastian Svärd Bild 3 Malin Dunfors
Full fart mot EM i Polen - här är MTBO landslaget 2024
Signe Feil, Sundsvalls OK från svenska cupen under 2023
Här är programmet för svenska cupen i MTBO 2024
Rasmus Nordgren cyklar på en stig genom skogen i Haninge.
Nordgren och Gustafsson cupvinnare
Fler nyheter