Svensk Orientering logotyp
04.02.2018

Alexandersson och Rost fixade svenskt guld i smältande terräng

Skidorientering
Sverige tog hem guldet när skidorienterings-EM fortsatte med sprintstafett. Detta på en bana där snön bitvis hade förvandlats till vatten.

Sveriges förstalag, bestående av Tove Alexandersson och Erik Rost, ordnade ett blågult guld i söndagens sprintstafett utanför bulgariska Velingrad. Alexandersson, som även segrade i gårdagens individuella sprint, kunde därmed hämta ut sin andra raka guldmedalj under Europamästerskapet i skidorientering.

– Känns såklart jättebra. Jag är nöjd över att jag har kunnat prestera så bra i dessa speciella förhållanden, säger Alexandersson.

De speciella förhållandena är vädret som fortsätter att utmana såväl åkare som arrangörer. Under sprinstafetten var delar av terrängen slask eller rena vattenpölar.

– Både jag och Erik kämpade hela vägen och försökte göra så bra som möjligt. Men det blir ju speciellt. Inte alltid den typ av skidåkning man är van vid, säger Tove.

Guldduon låg långt efter till en början, men Tove Alexandersson förstod att de måste ha fått långa gafflingar på de inledande sträckorna. Erik Rost var inte fullt lika säker.

– Jag tycker ändå att det är svårt när man är såpass långt efter. Det är lätt att tro att man är för långt bak, men det gäller att kämpa, säger Rost.

Rost öppnade mästerskapet med ett silver och är alltså inne i en positiv spiral.

– Det känns bra. Jag vet att jag är i bra form. Så det är bara att jobba på, säger han.

Imorgon fortsätter EM i Bulgarien med medeldistans. Observera att detta är en ändring jämfört med det ursprungliga schemat.

Resultat, Sprintstafett, EM i skidorientering, Velingrad, Bulgarien

1) Sverige 1 (Tove Alexandersson, Erik Rost), 47.19, 2) Finland 2 (Marjut Turunen, Tuomas Kotro), +0.39, 3) Ryssland 2 (Anastasia Kravchenko, Sergey Gorlanov), +0.40.

RELATERADE NYHETER

Jonatan Ståhl har varit med och tagit fram den första vetenskapliga artikeln om skidorientering.
Första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad
Linda Lindkvist tar guld i masstarten på SM-Veckan i Boden
Linda Lindkvist tog suveränt SM-guld i masstart
Gustav Nordström
Gustav Nordström spurtade hem segern i SM-masstarten
Fler nyheter