Svensk Orientering logotyp
19.03.2016

Alexandersson och Rost svenska sprintmästare

Skidorientering
Denna helg avgörs säsongens sista SM-tävlingar i skidorientering och efter sprinten i Älvsbyn kan Tove Alexandersson och Erik Rost räkna hem ytterligare varsitt guld. "Jag hade ju egentligen lagt ner skidsäsongen, men det här var verkligen jättekul", säger Alexandersson. "Utmanande och kul tävling! Jag tror att många hetsade bort sig", säger Rost.

Vårtecken finns nästan överallt, men en SM-helg återstår för skidorienterarna. Under lördagen avgjordes sprint-SM och på söndag är det dags för långdistans-SM.

Sprintmästare 2016 blev Alfta-Ösas båda världscupvinnare Tove Alexandersson och Erik Rost.

Tove, som häromdagen var på landslagslöparnas läger i Strömstad, hade greppet från start till mål och marginalen till tvåan Evelina Wickbom, Sävast Ski Team, blev 28 sekunder. Trea blev Frida Sandberg, Säterbygdens OK, 1.04 efter segrarinnan.

- En väldigt rolig tävling, med kul bana och terräng. Det var intensivt orienteringstekniskt, väldigt många spår och så var det ju skare så man kunde gena överallt, säger Alexandersson, som efteranmälde sig till tävlingen.

- Jag hade egentligen inte tänkt att vara med här, men nu behövde jag lite alternativträning. Och så blev jag sugen på de här tävlingarna, säger Tove, som återupptar löpningen nästa vecka.

På herrsidan öppnade Ulrik Nordberg snabbast, men han var inne på förbjudet område och diskades. Vinnare blev, som så många gånger tidigare i vinter, Erik Rost.

- Alltid kul att vinna! Och det var en rolig, utmanande tävling. I och med att det var skare kunde man gena i stort sett överallt och det ledde till att många underskattade utmaningen, säger Rost.

- Många tänkte att det skulle bli lättare, att de bara kunde åka rakt på, men istället var det många som åkte för fort och tappade bort sig. Min taktik var att verkligen fokusera på orienteringen. Jag tänkte att många skulle hetsa bort sig.

Tvåa slutade Martin Hammarberg, Sundsvalls OK, som var 58 sekunder efter Rost. Bronset gick till Markus Lundholm, OK Renen.

Resultat, sprint-SM
D211) Tove Alexandersson, Alfta-Ösa OK, 15.18, 2) Evelina Wickbom, Sävast Ski Team IF +0.28, 3) Frida Sandberg, Säterbygdens OK +1.04, 4) Bente Rost, Alfta-Ösa OK +2.04, 5) Emma Bergström, OK Vargen +2.06, 6) Andrea Wickbom, Sävast Ski Team IF +2.34
H21
1) Erik Rost, Alfta-Ösa OK 14.32, 2) Martin Hammarberg, Sundsvalls OK +0.58, 3) Markus Lundholm, OK Renen +1.19, 4) Joel Sjölander, Alfta-Ösa OK +2.34, 5) Linus Rapp, IFK Mora OK +2.56, 6) Sixten Walheim, Robertsfors +2.57.

All resultat på eventor

RELATERADE NYHETER

Jonatan Ståhl har varit med och tagit fram den första vetenskapliga artikeln om skidorientering.
Första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad
Linda Lindkvist tar guld i masstarten på SM-Veckan i Boden
Linda Lindkvist tog suveränt SM-guld i masstart
Gustav Nordström
Gustav Nordström spurtade hem segern i SM-masstarten
Fler nyheter