Svensk Orientering logotyp
04.03.2016

Alexandersson ordnade Sveriges sjätte EM-medalj: "Inte jättenöjd med prestationen"

Skidorientering
Tove Alexandersson fortsätter att skörda framgångar på skidorienterings-EM. Under fredagen blev det ett brons i långdistans - hennes fjärde medalj på lika många tävlingsdagar - men efteråt var hon inte nöjd med sin insats. "När det är mästerskap vill jag prestera riktigt bra lopp. Det har jag inte gjort i dag", säger hon.

Det svenska laget, och i synnerhet Tove Alexandersson, fortsätter att plocka medaljer i österrikiska Obertilliach. Men fredagens lopp är inte något som den svenska stjärnan kommer att se tillbaka på med glädje.

- Det kändes väldigt bra i början, men från fjärde kontrollen började jag läsa till fel kontroll. Det var som ett kartbyte, fast båda kartorna fanns på samma papper, och jag började läsa till åttonde kontrollen, som var på samma karta som den första. Så jag åkte till åttonde istället för till femte. Där tappade jag en hel del tid. Det var tråkigt att göra en sådan sak så tidigt i loppet.

- Sedan när jag analyserar loppet i efterhand ser jag att jag tog dåliga vägval på nästan alla långsträckor. Då kan jag inte vara jättenöjd med prestationen. Sedan är det såklart roligt att det ändå räcker så här långt.

Vann långdistansen gjorde ryskan Mariya Kechkina, som även var snabbast på medeldistansen. Tvåa, minuten efter, var hennes landsmaninna Alena Trapeznikova, som besegrade Alexandersson med 24 sekunder. Sedan blev det svenskt även på fjärdeplatsen genom Magdalena Olsson som var 4.31 efter segrarinnan.

På herrsidan gick det lite trögare för de blågula åkarna. Erik Rost, som i onsdags säkrade den totala världscupen, var vassast för dagen med en femteplats, en besvikelse för Rost som inte fick till sin orientering. Guldet gick till urstarke norrmannen Lars Moholdt, som vunnit samtliga individuella EM-distanser.

Nu vänder Tove Alexandersson och resten av laget blicken framåt – mot lördagens avslutande stafetter.

- De loppen ser vi väldigt, väldigt mycket fram emot. Ryssarna får vara favoriter, de har varit väldigt starka här, men vi har absolut chansen att vinna både på dam- och herrsidan, säger Alexandersson, som får medhåll av förbundskapten Frans Wickbom.

- Så är det. Ryssarna är skitbra, men vi kan vinna båda stafetterna. Vi måste vinna i morgon, säger Wickbom, som tänker på Sveriges officiella målsättning.

Målet som formulerades inför mästerskapet var fem medaljer varav minst två guld. Där är det bara check i den första boxen – än så länge.

Resultat, långdistans, EM
Damer
1) Mariya Kechkina, Ryssland 78.02, 2) Alena Trapeznikova, Ryssland +1.00, 3) Tove Alexandersson +1.24, 4) Magdalena Olsson, Sverige +4.31. Övriga svenskor: 13) Evelina Wickbom +11.29, 16) Linda Lindkvist +14.31, 23) Bente Rost +20.15.
Herrar
1) Lars Moholdt, Norge 92.42, 2) Eduard Khrennikov, Ryssland +2.30, 3) Stanimir Belomazhev, Bulgarien +2.38.Svenska placeringar: 5) Erik Rost +5.44, 7) Markus Lundholm +7.28, 12) Erik Blomgren +10.38, 14) Linus Rapp +10.58, 22) Niklas Henriksson +17.54. Felstämpling: Ulrik Nordberg och Martin Hammarberg.

RELATERADE NYHETER

Jonatan Ståhl har varit med och tagit fram den första vetenskapliga artikeln om skidorientering.
Första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad
Linda Lindkvist tar guld i masstarten på SM-Veckan i Boden
Linda Lindkvist tog suveränt SM-guld i masstart
Gustav Nordström
Gustav Nordström spurtade hem segern i SM-masstarten
Fler nyheter