Alexandersson tvåa - Bergman trea när För-VM drog igång
03.06.2015

Alexandersson tvåa - Bergman trea när För-VM drog igång

Orientering
I världscupstarten på Tasmanien radade Tove Alexandersson upp tre raka segrar. När För-VM drog igång med en långdistans i Halden fick den svenska stjärnan nöja sig med en andraplats. På herrsidan var Gustav Bergman vassast med en tredjeplats.

Tove Alexandersson har haft en småstrulig vårsäsong och stått över ett par tävlingar. I Swedish League-avslutningen i Umeå var hon tillbaka med besked - och under onsdagen plockade hon återigen värdefulla världscupspoäng. Alexandersson blev tvåa, slagen med 1.05 av danskan Ida Bobach.

- Det var ganska tuff terräng, men rätt likt hemma i Dalarna så jag kände mig ganska trygg med terrängen. Det var ett bra lopp - förutom en kontroll som jag lade lite på, säger Alexandersson.

Kontrollen som ställde till det var nummer fem och det var någonstans där som Bobach skaffade sig ett försprång hon höll hela vägen in i mål.

Alexandersson känner dock att hon är på väg åt rätt håll:

- Det känns bra! Jag har inte tävlat så jättemycket den här våren. Det har kommit lite annat emellan, så det är väldigt kul att vara igång och tävla igen. Men jag känner att jag behöver tävla igång mig lite. Jag är väldigt sugen på kommande tävlingar.

podiumherr

På herrsidan blev Gustav Bergman bäste svensk med en tredjeplats, slagen av segrande schweizaren Matthias Kyburz och tvåan Thierry Gueorgiou, en duo som länge hade sällskap i skogen.

- Jag är nöjd med loppet. Jag kände mig rätt sliten och seg redan från början och på långsträckan till andra kontrollen kände jag att det skulle bli en ganska tuff resa genom den här långdistansen, och det har det blivit, men jag kämpade på bra, säger Bergman.

Förbundskapten Håkan Carlsson var nöjd med dagen. Sverige visade att det finns en fin bredd även på långdistans, inte minst om man betänker att tunga namn som Fredrik Johansson, Helena Jansson och Lena Eliasson stod över.

- Ett väldigt styrkebesked från de svenska herrarna, med tre killar på podiet i långdistans. Jättekul att vi har så många som visar att de kan vara med däruppe och kriga, säger Carlsson.

- På damsidan har vi Tove, Lilian Forsgren och och Emma Johansson på topp-tio. Där är det många som varit med högt upp och som hade potential att slåss om topp-sex-platser men det har varit lite smågrejer tekniskt om man tittar generellt.

Under fredagen fortsätter För-VM med en sprintstafett i Halden och till helgen är det två världscuptävlingar i Sverige: Sprint i Lysekil på lördagen, medeldistans i Munkedal på söndagen.

Resultat, världscupen, långdistans, Halden
Damer
1) Bobach, Ida, Danmark, 01:07:17, 2) Alexandersson, Tove, Sverige +01:05, 3 Mironova, Svetlana, Ryssland +05:28, 4) Volynska, Nadiya, Ukraina +06:19, 5) Naess Bjoergul, Ida Marie, Norge +06:28, 6) Hausken Nordberg, Anne Margrethe, Norge +06:38. Övriga svenskor: 8) Forsgren, Lilian +07:37, 9) Johansson, Emma    +08:11, 12) Löfgren, Kristin +09:23, 16) Ohlsson, Karolin +09:57, 26) Risby, Lisa +11:30, 30) Bachman, Anna +12:14, 37) Engström, Josefine +14:16, 57) Billstam, Annika +20:50   

Herrar
1) Kyburz, Matthias, Schweiz, 01:29:57, 2) Gueorgiou, Thierry, Frankrike, +01:59, 3) Bergman, Gustav, Sverige +02:33, 4) Hubmann, Daniel, Schweiz +03:39, 5) Boström, Olle, Sverige +03:55, 6) Lind, William, Sverige +03:58, Övriga svenskar: 13) Runesson, Johan +07:24, 16) Sjöberg, Oskar +08:20, 17) Dahlgren, Filip +08:24; 19) Ridefelt, Albin +08:47. Anton Östlin bröt.

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter