Alexandersson visar storform inför världscupfinalen – Runesson vann tight duell
23.09.2017

Alexandersson visar storform inför världscupfinalen – Runesson vann tight duell

Orientering
Med en vecka kvar till världscupfinalen i Schweiz visade Tove Alexandersson ännu en gång vem som är Sveriges främsta orienterare. Världsettan vann SM i medeldistans med drygt två minuters marginal. På herrsidan vann Johan Runesson en tät duell.

I skogarna söder om Örebro bärgade Tove Alexandersson ännu ett SM-guld. 25-åringen från Stora Tuna är i en klass för sig och vann med hela 2.06 till godo på tvåan, Sara Hagström, IFK Göteborg. Bronset gick till Lisa Risby, OK Kåre, som var 2.38 efter segrarinnan.

- Jag gjorde ett bra lopp. Det var bitvis ganska lurig orientering och det var på ett ställe som det inte riktigt såg ut som jag hade tänkt mig. Där la jag kanske 20 sekunder, men förutom det har det gått riktigt bra, säger Alexandersson som kommande helg ska försvara sin världscuptitel i schweiziska Grindelwald.

Tove har vunnit den totala världscupen tre år på raken och leder årets sammandrag inför de två avslutande loppen. Närmast bakom jagar ryskan Natalia Gemperle.

- Jag ser verkligen fram emot världscupfinalen och hoppas att formen ska vara riktigt bra där. Det är den tävlingen jag har satsat mest mot nu under hösten så det ska bli kul. Jag har försökt att träna så mycket som möjligt i branta backar för att komma väl förberedd dit.

På herrsidan blev medeldistans-SM betydligt jämnare. Johan Runesson, nu tävlande för moderklubben OK Vivill, vann med åtta sekunders marginal till Martin Regborn, Hagaby. Bronset gick till Stora Tunas Joakim Svensk, som var 23 sekunder från segern.

Runesson var strålande glad efteråt och Martin Regborn fick ett viktigt kvitto inför världscupfinalen - Örebrosonen är tvåa i totalen och har liksom Alexandersson chans att ta hem hela cupen.

- Det är ju det här man satsar mot när man åker hit den här helgen, riktigt kul, säger Runesson.

- Jag fick en fantastisk start och lyckades dra ner på tempot när det var som svårast. Jag gjorde ett starkt lopp, trots att det är lite tufft mentalt så här i slutet av säsongen.

Johan Runesson har en mycket fin säsong bakom sig, med en fjärdeplats på VM-medeldistansen som individuell topp. Lördagens fullträff innebar karriärens andra individuella SM-guld.

- Jag befäster en stark position i det otroligt starka svenska laget vi har. Sådana här saker befäster dels mitt självförtroende, dels min position som en av de bästa svenska löparna. Och är man det har man chans att vara en av världens bästa löpare.

Här följer några citat även från segrarna i juniorklasserna.

Line Cederberg, OK Pan-Kristianstad, segrare i D20:

- Det var väldigt kul såklart, men jag har nog inte riktigt fattat det ännu, haha. Det trodde jag inte. Det är väldigt oväntat.

Snättringes Simon Hector, vinnare i H20 (apropå sista individuella SM-loppet på juniornivå):

- Alltså jag var sjukt nervös innan. Det var nog väldigt länge sedan jag var så nervös.

Isa Envall, IKHP, D18-mästarinna:

- Det var riktigt härligt. Jag har varit förkyld i veckan, så jag har kämpat hela dagen med det fysiska. Men tekniskt har det gått jättebra så när jag kom på upploppet var jag lite förvånad och väldigt glad.

Emil Auselius, Bredaryds H18-mästare:

- Jag har kommit fyra ganska många gånger på USM och SM. Så jag försökte ta revansch idag, försökte göra ett riktigt bra lopp och siktade på medaljerna. Det lyckades jag ju med.

Under söndagen avgörs årets sista SM-tävling för orienteringslöparna, stafett-SM i Ånnaboda.

Resultat, SM i medeldistans, Nyckelhult
Damer
1) Tove Alexandersson, Stora Tuna OK, 31.27, 2) Sara Hagström, IFK Göteborg, 2.06, 3) Lisa Risby, OK Kåre, +2.38, 4) Helena Bergman, OK Ravinen, +2.59, 5) Josefine Heikka, Alfta-Ösa OK, +3.29, 6) Helena Karlsson, IFK Lidingö SOK, +4.21.
Herrar
1) Johan Runesson, OK Vivill, 34.44, 2) Martin Regborn, Hagaby GoIF, +0.08, 3) Joakim Svensk, Stora Tuna OK, +0.23, 4) Albin Ridefelt, OK Linné, +0.28, 5) Emil Svensk, Stora Tuna OK, +0.32, 6) Oskar Sjöberg, OK Linné, +0.48.
D20
1) Line Cederberg, OK Pan-Kristianstad, 26.36, 2) Elvira Björklund, Trollhättans SOK, +0.50, 3) Jennie Börjesson Eriksson, Storviks IF, +1.26.
H20
1) Simon Hector, Snättringe SK, 23.01, 2) Isac von Krusenstierna, OK Kåre, +0.16, 3) Andreas Uller, Kils OK, +1.46.
D18
1) Isa Envall, IK Hakarpspojkarna, 24.55, 2) Ella Olsson, Grycksbo IF OK, +0.20, 3) Malin Kristiansson, Trollhättans SOK, +0.37.
H18
1) Emil Auselius, Bredaryds SOK, 23.23, 2) Viktor Svensk, Stora Tuna OK, +0.03, 3) Axel Granqvist, OK Ravinen, +0.06.

Alla resultat hittas HÄR

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter