Svensk Orientering logotyp
27.05.2016

ANDRA EM-GULDET FÖR TOVE

Orientering
Tove Alexandersson tog sitt andra raka EM-guld. I dag krossade hon allt motstånd i medeldistansen i Tjeckien. Segermarginalen var hela 2.13. "Det var lurigt orienteringstekniskt men jag höll ihop loppet på ett fantastiskt bra sätt", säger Alexandersson.

I tisdags tog Tove Alexandersson sitt första internationella mästerskapsguld på seniornivå när hon vann långdistansen vid EM i Tjeckien.
I dag följde hon upp det med ytterligare en fullträff i den tekniska utmaningen på medeldistansen vid Cerna Voda.
Alexandersson gjorde ett i det närmaste ett felfritt lopp. Redan vid den första tidspasseringen efter åtta minuters orientering hade svenskan ryckt åt sig en ledning på minuten och den bara växte och växte.
- Mitt enda misstag var en krok på väg till en kontroll, den kostade tio sekunder. Bortsett från den lilla svängen var det ett i det närmaste perfekt lopp. Det var lurigt orienteringstekniskt, framför allt de första kontrollerna men jag kom in i loppet på ett bra sätt och sen flöt det på, säger Alexandersson som vann med hela 2.13 före schweiziskan Judith Wyder som efter en svagare start knappade in på svenskan.
- Det är klart att det är en jättestor segermarginal men det berodde på att det var många som gjorde misstag framför allt under inledningen. Jag blev överraskad över att segermarginalen var så pass stor, säger Alexandersson.

Hur viktig var guldet på långdistansen i tisdags för det här loppet, kunde du springa mer avslappnat?
- Egentligen inte. Men jag gjorde ett misstag i slutet av långdistansen där det såg enkelt ut. Nu såg jag till att vara fullt fokuserad hela vägen in för att inte riskera att göra något liknande den här gången. Och det gick verkligen bra. Jag är fantastiskt nöjd med den här veckan så här långt och ser fram mot morgondagens stafett, säger Alexandersson.
Helena Jansson blev näst bästa svenska på sjunde plats, minuten från bronset och Lina Strand slutade nia.
I morgon avslutas EM i Tjeckien med stafett för både damer och herrar.

Damer: 1) Tove Alexandersson, Sverige, 32.37, 2) Judith Wyder, Schweiz, +2.13, 3) Marika Teini, Finland, +2.25.
Övriga svenska placeringar: 7) Helena Jansson, +3.31, 9) Lina Strand, +3.45, 20) Anna Bachman, +5.43, 34) Emma Johansson, +8.19, 40) Sara Hagström, +9.52.

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter