Svensk Orientering logotyp
28.04.2018

Äntligen Järla

Orientering
Järla heter årets vinnare i Damkavlen i Tiomila. Karolin Ohlsson avgjorde på sistasträckan: " Att vinna Tiomila har varit en dröm. Att den nu blivit sann känns overkligt", säger Ohlsson.

I helgen avgörs årets verkliga orienteringsklassiker. Tiomila 2018 äger rum i Nynäshamn.
Och några som verkligen trivdes var Nackalaget Järla som under de senaste åren radat upp placeringar bland de tio bästa men utan att lyckas vara först över mållinjen.
I år halkade laget efter på den första sträckan. Avståndet fram till ett annat av favoritlagen, IFK Göteborg, var hela sju minuter. Det avståndet var i det närmaste intakt en bit in på den raka tredje sträckan. Men misstag i täten och en stark insats av Sara Sjökvist i Järla innebar att Nackagänget var i täten efter tre sträckor:
- Jag försökte vara drivande i min klunga och jag tyckte att vi höll ett bra tempo i den grupp som jag sprang. När vi kom ikapp Göteborg blev jag fundersam, men jag misstänkte att vi var med i den absoluta täten. Från den näst sista kontrollen och in höjde jag tempot, säger Sjökvist som började sent med orienteringen, hon har sin idrottsbakgrund som löpare.
Ut på den sista sträckan var Järla femma, drygt en minut bakom ledande IFK Göteborg. Men vårens vassaste svenska löpare på hemmaplan, Karolin Ohlsson, gjorde ett verkligt kanonlopp och kunde ta sitt Järla till seger:
- Det känns helt overkligt. Det var fantastiskt att springa i mål som vinnare med det här gänget. Det kanske bara händer en gång i livet och då gäller det att verkligen njuta och suga i sig.

Hur var slutsträckan?
- Det var nervöst, men jag koncentrerade mig helt på mitt lopp. I början såg jag Sara och Elena (Hagström, IFK Göteborg och Roos, Halden), men efter den fjärde kontrollen såg jag dom inte. Vid den nionde kontrollen gjorde jag en liten sväng och fick inte ihop kartan med verkligheten och då blev jag stressad. Efter det visste jag inte om jag var först eller inte. Men jag misstänkte att jag var först när kameramannen sprang med så länge mot slutet. Och då blev jag grymt stirrig. Jag är stolt över både tjejerna och mig själv, att vi lyckades greja det här, säger Ohlsson som nu närmast laddar för EM som inleds i Schweiz om en vecka.
Tvåa i mål blev IFK Göteborg som därmed tog sin bästa placering någonsin i damstafetten:
– Det är hur bra som helst. Jag är så stolt över tjejerna. Det är helt otroligt. De är så värda det här. Vi har så go' stämning och det är kul när det kan ge resultat, för det känner jag att det har gjort, säger Hagström.
Tiomilastafetten över tio sträckor startar i kväll klockan 20.30 och vid halv åtta tiden i morgon bitti.

1) Järla (Stina Haraldsson, Emma Klingenberg, Sara Sjökvist, Elin Hemmyr Skantze, Karolin Ohlsson), 283.41, 2) IFK Göteborg (Ingjerd Myhre, Anna Närhi, Elin Månsson, Kirsi Nurmi, Sara Hagström) +3.56, 3) Halden (Kine Hallan Steiwer, Eva Jurenikova, Jo Shepherd, Hollie Orr, Elena Roos), +3.59, 4) Lidingö (Linnea Claesdotter, Anna Bachman, Adela Indrakova, Helena Karlsson, Emma Bjessmo), +4.08, 5) Hiidenkiertäjät, +4.29
Övriga svenska lag: 8) Stora Tuna, +7.07, 10) IFK Göteborg 2, +9.20, 13) Kåre, +14.08, 14) Alfta-Ösa, +15.15, 16) Göteborg-Majorna, +15.32, 17) Lidingö 2,
+17.48, 18) Södertälje-Nykvarn, +17.52, 19) Ravinen, +18.41, 21) Tullinge, +18.59, 23) Mora, +19.13, 24) Pan-Kristianstad, +20.38, 25) Orion, +20.54

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter