Svensk Orientering logotyp
05.11.2014

Arnesson laddar för nya VM-guld: "Norge kommer att passa mig väldigt, väldigt bra"

Skidorientering
Han fick inte skjuta någon älg i år, men på VM i Norge hoppas Peter Arnesson på en riktig fullträff. ”Målet är att försvara något av mina guld, plus att vi ska vinna stafetten”, säger han.

Snart är vintern här. Det hoppas i alla fall Sveriges landslag i skidorientering, som återigen drabbas av snöbrist och nu tvingas flytta sitt planerade läger i Kiruna.

- Vi skulle ha åkt dit på fredag, men nu blir det Boden istället. Där finns en slinga på 13 kilometer och så finns det några alternativ med konstsnö i närheten. Det blir bra, säger Peter Arnesson, just hemkommen från årets älgjakt.

Jakten handlade till stora delar om att fika, men längre fram i vinter blir det allt annat än lugn och ro i skogen. 19-25 januari är det EM i schweiziska Lenzerheide och ett par veckor senare, 9-15 februari, är det VM i norska Hamar.

För Peter Arnesson, regerande världsmästare i sprint, medel, lång och mixstafett, kommer allt krut att läggas på VM.

- Eftersom jag har friplats till VM kommer jag inte att behöva lägga så stort fokus på testtävlingar. Planen är att vänta länge med att släppa upp på träningen och att toppa formen först till Norge.

Och väl där – vad är ditt mål?

- Det är väldigt svårt att upprepa vad jag gjorde för två år sedan, men målet är att försvara något av mina guld, plus att vi ska vinna stafetten. Sverige har inte vunnit herrstafetten sedan VM 1996, då skedde det för övrigt just i Norge, så det är verkligen på tiden, och vi har många bra åkare som är på väg framåt. Vi kommer att ställa upp med ett mycket starkt lag.

Men före VM är det ett EM i Schweiz – hur viktigt är det för Peter Arnesson?

- För mig är det VM som gäller, och så tror jag att de flesta resonerar. Klart att man vill åka så bra som möjligt även på EM, men jag kommer inte att toppa formen, utan ser det mer som en tävling inför VM.

Schweiz och Norge – hur tycker du att mästerskapsterrängen passar dig?

- I Schweiz blir det mycket öppna ängar, bredare spår och lite enklare orientering. I Norge kommer det att vara mer svårorienterat. Det blir mycket spår, mycket snö och smala, lösa och tekniska spår. Norge kommer att passa mig väldigt, väldigt bra.

Arnesson och landslaget har redan varit på ett barmarksläger i Tjeckien, härnäst väntar Boden och i slutet av november anordnas ännu ett läger i Arvidsjaur. Där kommer även årets första tävling att köras, och det är dit Arnesson längtar.

- Själva grundträningen, allt det jobb man måste göra innan det är dags att tävla, det blir lite tyngre för varje år. Inte fysiskt, men mentalt. Men det är alltid kul när det kommer till själva tävlingssäsongen.

Så hur går det med planerna på att runda av karriären?

- Vi får se. Det lutar väl åt att det här blir sista säsongen, men man vet aldrig. Om suget fortfarande finns kvar och jag hittar en lösning som funkar civilt kör jag kanske vidare.

RELATERADE NYHETER

Jonatan Ståhl har varit med och tagit fram den första vetenskapliga artikeln om skidorientering.
Första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad
Linda Lindkvist tar guld i masstarten på SM-Veckan i Boden
Linda Lindkvist tog suveränt SM-guld i masstart
Gustav Nordström
Gustav Nordström spurtade hem segern i SM-masstarten
Fler nyheter