Svensk Orientering logotyp
21.04.2018

Bergmans överklagan avslås

Orientering
Gustav Bergmans överklagan gällande deltävling 1 i Swedish League avslås. Det innebär att det inte blir några justeringar avseende Swedish League-poäng och placeringar i sprinten den 13 april.

I torsdags inkom en överklagan från OK Ravinens Gustav Bergman gällande Swedish League-premiären i Skåne. Landslagsstjärnan som vann lördagens långdistans var snabbast även på denna sprint men stämplade fel. Bergmans protest, som avslogs av tävlingsjuryn, handlade om att kontroller satt för tätt.

Bergman tycker antingen att deltävling 1 ska strykas, eller att han ska bli godkänd.

Svenska Orienteringsförbundets regelgrupp och styrelse har agerat snabbt och sett till att ärendet hanterats före söndagens avslutande Swedish League-jaktstart i Linköping. Bergmans överklagan avslås – resultatlistorna ändras varken avseende Swedish League-poäng eller placeringar.

Svenska Orienteringsförbundets idrottschef Tomas Stenström sammanfattar hur resonemanget har gått:

- Vi kan konstatera att det fanns ett par olyckliga placeringar av kontroller och här finns viktiga lärdomar att dra. Samtidigt har den analys av hela situationen som gjorts landat i att Bergman och övriga löpare som de facto stämplade vid fel kontroll, inte kan godkännas. Kontroller stod olämpligt tätt, ja, och det är bara att beklaga, men det är ändå varje deltagares skyldighet att säkerställa att en är vid rätt kontroll.

- Alternativet att stryka Swedish League-poängen framstår inte heller som något rimligt beslut enligt de svenska tävlingsreglerna, vilka styr Swedish League. Endast ett fåtal stämplade fel. Den absoluta majoriteten av deltagarna stämplade rätt och det hade varit ett hårt slag mot dem att annullera resultaten.

Ytterligare utredning ska göras angående WRE-status och eventuell tilldelning av WRE-poäng. Dessutom kommer en översyngöras att göras av hur SOFT:s regelverk kan kombineras med IOF:s regler på ett bättre sätt.

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter