Svensk Orientering logotyp
19.08.2016

Dags för VM - dags för sprint: "Oerhört skönt att det drar igång!"

Orientering
I morgon lördag startar VM i Bohuslän med sprinten. "Det ska bli oerhört skönt att det drar igång! Vi har gått och väntat på det här så länge", säger regerande sprintvärldsmästaren Jonas Leandersson.

VM i Bohuslän inleds på lördag med kval och final i sprint. Kvalet startar 9.00 och finalen 15.40 - här hittar du startlistor, resultat etc.

Sverige ställer upp med Karolin Ohlsson, Lina Strand och Sara Hagström på damsidan och Jonas Leandersson, Jerker Lysell, Emil Svensk och Martin Regborn på herrsidan.

- Nu känns det kul att det äntligen är dags! Och vi har stora förhoppningar, säger Jonas Leandersson, som vill försvara sitt guld från Skottland.

Vad är känslan nu då - pirrigt, nervöst, förväntansfullt?
- Jag känner mig väldigt lugn. Det är klart att det är en anspänning men det ska det vara, det betyder att det är någonting viktigt på gång. Men annars, för mig handlar det mest om att hitta ett lugn och njuta av att det är dags, och att ändå ha fokuset på vad det är jag ska göra i morgon.

Hur mycket arbete har ni lagt på kartstudier nu på slutet?
- Jag tycker att jag har en bra bild av vad som väntar, men samtidigt vill jag inte låsa mig vid någonting. Vi vet att arrangören kan sätta ut staket på sprint till exempel för att förändra. När jag väl står där på startlinjen vill jag vara nollställd och göra som jag brukar när jag springer en sprint. Men självklart har det blivit en del tid för att försöka bilda sig en uppfattning av vad som väntar, men från och med nu är det någonting jag släpper. Från och med nu handlar det om vanliga förberedelser inför en sprintstart.

Vem ser du som din vassaste konkurrent i morgon?
- Oj, det är många som har kapaciteten att göra det i morgon. Jag tycker att vi svenska sprintherrar har en väldigt stark trupp. Så där finns det ju tre namn. Sedan finns det en rad duktiga löpare från olika nationer. Det finns många som kan vara med och slåss om det.

I Skottland senast blev det rekordtight i toppen - kan man förvänta sig något liknande nu?
- Det kan mycket väl bli så, men jag tror också att det finns lite andra dimensioner i år vad gäller terrängen, med kuperingen, så jag tror att det kan bli mer utslagsgivande.

Har du fått den perfekta uppladdningen?
- Det är klart att du kan alltid hitta enstaka saker som du kanske kunde ha gjort annorlunda, men det är ingen idé att titta bakåt nu. Jag har haft väldigt bra förberedelser och tycker att formen varit uppåtgående hela sommaren. Så jag är väldigt trygg med det. Jag kommer så förberedd som jag vill vara.

Här hittar du arrangörens hemsida

Så här sänder SVT

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter