Svensk Orientering logotyp
16.09.2017

Dubbelvinnaren i USM: "Känns fantastiskt"

Orientering
Hanna Lundberg, David Borg, Tilda Östberg och Viktor Svensk heter årets svenska ungdomsmästare i långdistans.

I dag avgjordes långdistansen vid ungdoms-SM i Umeå.  Den gjorde det i Västanbäck, väster om Umeå.

Och det blev tre ”nya” mästare jämfört med sprinten i går.

Den enda som kan lämna USM med två individuella guld är Renens Hanna Lundberg. Och hon vann med över fem och en halv minuts marginal till tvåan Emma Ling, Hakarpspojkarna.

- Det har gått fantastiskt bra. Jag har egentligen inte gjort några misstag alls, säger Lundberg.

I den yngre pojkklassen blev det samma toppduo som i går. Men skillnaden var att den här gången var det David Borg, Södertälje-Nykvarn som hade sekunderna på sin sida. Segermarginalen till tvåan Axel Elmblad, Bredaryd var två sekunder:

- Jag hade en bra start och hade bra flyt. Men i fjärilen halvvägs missade jag ganska mycket och tappade flytet. Men jag kämpade på och det räckte ju, säger David Borg.

I 16-årsklasserna blev det dubbelt Stora Tuna. På killsidan var det tidigt startande Viktor Svensk som hade mest bråttom. Han vann två och en halv minut före Skogsluffarnas Elias Tidevall.

- Jag gjorde en miss på ettan och blev ganska stressad av det. Men efter det hade jag bra koll bortsett från ett misstag mot slutet. På ett ställe höll jag faktiskt på att stämpla fel trots att jag var på rätt kontroll. Jag var först på den kontrollen och märkte att stämplingen inte tog så jag fick vända tillbaka. Det hade inte varit kul om jag åkt dit på det, säger Svensk.

På tjejsidan vann Tilda Östberg minuten före Tove Pettersson, Roxen:

- Jag bommade på tvåan, men jag såg till att inte hetsa upp mej över det. Det var en rolig och tuff bana. Det är verkligen fin terräng här, säger Östberg.

I morgon avslutas USM-tävlandet med distriktsstafett.

 

D15: 1) Hanna Lundberg, Renen, 39.15, 2) Emma Ling, Hakarpspojkarna, +5.35, 3) Kajsa Bogren, Sundbyberg, +7.10, 4) Agnes Lindblom, Malmö, +7.21, 5) Hilda Holmqvist-Johansson, Hakarpspojkarna, +7.51.

H15: 1) David Borg, Södertälje-Nykvarn, 42.33, 2) Axel Elmblad, Bredaryd, +0.02, 3) Fredrik Glännefors, Söders-Tyresö, +1.53, 4) Jesper Johansson, Löftan, +3.58, 5) Karl Grywenz, Linné, +4.50.

D16: 1) Tilda Östberg, Stora Tuna, 44.10, 2) Tove Pettersson, Roxen, +1.05, 3) Signe Nilsson, Nyköping, +2.56, 4) Ebba Berglin, Karlskrona, +5.46, 5) Alva Sonesson, Falköping, +5.53.

H16: 1) Viktor Svensk, Stora Tuna, 42.40, 2) Elias Tidevall, Skogsluffarna, +2.30, 3) Simon Frisk, Gustavsberg, +3.09, 4) Benjamin Näslund, Skogslöparna, +4.36, 5) Joar Hertin, Hakarpspojkarna, +5.39.

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter