Svensk Orientering logotyp
07.02.2017

EM-guld till Alexandersson - brons till Olsson

Skidorientering
2016 blev ett strålande år för Tove Alexandersson. I dag fick hon en kanonstart på 2017 när hon vann EM-sprinten i skidorientering i finländska Imatra: - Jag är jätteglad och ser fram mot fortsättningen av EM, säger Alexandersson.

Det var rejält kylslaget i finländska Imatra där EM i skidorientering inleddes med sprint. Och en som verkligen höll kylan i orienteringen hela vägen var Tove Alexandersson som vann klart trots ett ganska dramatiskt lopp.

Redan på väg till den tredje kontrollen föll hon och slog staven i snön:

- Toppen på staven, delen där handtaget sitter fast, gick av och efter det var jag tvungen att hålla en bit ner på staven och dessutom hålla i den väldigt hårt för att jag inte skulle tappa den. Det gick bra ända fram till upploppet där jag gav allt jag hade och då gick staven av så jag hade bara en stav med mig in i mål, ler Alexandersson.

Problemen till trots var segermarginalen 58 sekunder till tvåan Mirka Suutari, Finland:

- Jag är väldigt nöjd med att jag kunde fokusera på orienteringen hela vägen trots bekymren med staven. Visst, jag kanske skulle kunnat ta något bättre vägval till någon kontroll. Men på det stora hela var det ett riktigt bra lopp, säger Alexandersson som radade upp internationella framgångar i såväl orientering som skidorientering under 2016, något som bland annat resulterade i en femteplats i Jerringprisomröstningen.

- Det har varit ganska mycket uppståndelse efter mitt fina fjolår, men nu har jag haft en längre period utan några viktiga tävlingar och har verkligen kunnat fokusera på att få till en bra träningsperiod, säger Alexandersson som inte var ensam svenska på pallen.

Bronset gick till Magdalena Olsson som hade tagit silvret om inte stämplingarna strulat på de två sista kontrollerna. På den sista kontrollen fick hon vända tillbaka:

- Jag är väldigt nöjd med mitt lopp. Och faktiskt lite förvånad över hur bra det gick. Jag har varit sjuk i tre veckor och visste inte alls hur kroppen skulle reagera. Med fler lopp i kroppen under veckan både tror och hoppas jag att det kommer att bli bättre och bättre, säger Olsson som i och med sitt brons tog sin andra individuella EM-medalj i karriären.

Ytterligare två svenskor tog sig in bland de tio främsta. Frida Sandberg var sjua och Evelina Wickbom åtta.

På herrsidan fick de svenska herrarna inte riktigt till det. Martin Hammarberg blev bäst med sjunde plats:

- Jag är nöjd med åkningen, men jag tog fel vägval på den riktigt långa sträckan till den fjärde kontrollen. Tyvärr blev det avgörande, säger Hammarberg.

Peter Arnesson slutade åtta och Ulrik Nordberg tia. Guldet gick till ryske Andrey Lamov.

I morgon fortsätter EM med sprintstafett.

 

Damer: 1) Tove Alexandersson, Sverige, 14.37, 2) Mirka Suutari, Finland, +0.58, 3) Magdalena Olsson, Sverige, +1.01.

Övriga svenska placeringar: 7) Frida Sandberg, +1.39, 8) Evelina Wickbom, +1.42, 18) Linda Lindkvist, +2.46, 19) Hanna Eriksson, +2.58.

Herrar: 1) Andrey Lamov, Ryssland, 13.56, 2) Jyri Uusitalo, Finland, +0.17, 3) Sergei Gorlanov, +0.19.

Svenska placeringar: 7) Martin Hammarberg, +0.41, 8) Peter Arnesson, +0.49, 10) Ulrik Nordberg, +0.51, 16) Erik Rost, +1.06, 21) Markus Lundholm, +1.20, 23) Erik Blomgren, +1.29.

RELATERADE NYHETER

Jonatan Ståhl har varit med och tagit fram den första vetenskapliga artikeln om skidorientering.
Första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad
Linda Lindkvist tar guld i masstarten på SM-Veckan i Boden
Linda Lindkvist tog suveränt SM-guld i masstart
Gustav Nordström
Gustav Nordström spurtade hem segern i SM-masstarten
Fler nyheter