Svensk Orientering logotyp
22.05.2016

EM-silver till Gustav Bergman

Orientering
TEXT+TV: Marginalen till guld var två futtiga sekunder. Men Gustav Bergman var riktigt nöjd med sitt silver i EM-sprinten: "Jag har gjort ett riktigt bra lopp", säger Bergman.

Gustav Bergman har sedan tidigare internationella mästerskapsmedaljer på seniornivå i medeldistans och stafett. Vid dagens tuffa EM-sprint i tjeckiska Jesenik kom den första sprintmedaljen.

Och den gjorde det på en bana som passade Bergman på ett väldigt bra sätt.

- Detta var en väldigt kuperad sprint och ganska klurig orientering. Jag har lite problem jämfört med de allra bästa sprintorienterarna när det handlar om monoton löpning i flack stadsmiljö. Här blir det ryckigare med tanke på att det är så kuperat och det passar mig bättre, säger Bergman som var i ledning när tre minuter återstod av loppet.

Men i den tuffa klättringen upp mot mål kunde schweizaren Matthias Kyburz ta sig förbi Bergman. Marginalen till Kyburzs fördel var två sekunder.

- Det är klart att det skulle gå att hitta de sekunderna någonstans längs vägen, men det skulle Matthias också kunna göra. Han var absolut starkast på slutet och det var det han vann på, säger Bergman.

Hur rankar du den här framgången?

- Det är det absolut bästa jag gjort i sprint. Jag har känt att formen har varit bra och jag känner att jag utvecklats i sprint. Detta är ett utmärkt bevis på det, säger Bergman som var sekunden före bronsmedaljören Florian Howald, Schweiz.
Martin Regborn gjorde ett väldigt bra lopp och slutade fyra, 17 sekunder från guldet.

- Det är aldrig kul att bli fyra, men jag kan inte vara annat än nöjd. Det här är ju min främsta placering någonsin på ett mästerskap. Jag har jobbat längre mot det här loppet och det träningen gått bra i vinter. Jag hade tankar på en topp-sex-placering om allting klaffade, men det här tar nog ett tag att smälta.
Oskar Sjöberg imponerade genom att springa in som nia.

Regerande mästaren Jonas Leandersson sprang in på tolfte plats.

I morgon fortsätter EM i Tjeckien med kval på långdistans.

RESULTAT, sprint, herrar: 1) Matthias Kyburz, Schweiz, 13.42, 2) Gustav Bergman, Sverige, +0.02, 3) Florian Howald, Schweiz, +0.03, 4) Martin Regborn, Sverige, +0.17.

Övriga svenska placeringar: 9) Oskar Sjöberg, Sverige, +0.48, 12) Jonas Leandersson, +1.02, 17) Emil Svensk, +1.11, 20) Anton Johansson, +1.16.

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter