Svensk Orientering logotyp
24.02.2014

Fler medaljer i helgen - Sverige bästa nation på JVM i Estland

Orientering
Under helgen fortsatte det svenska medaljregnet i Estland och när skidorienteringens JVM summeras är Sverige bästa nation. "Det har varit en tuff men mycket värdefull vecka med många fantastiska insatser", säger ledaren Kalle Björkman.

JVM och UEM i Estland blev två mycket lyckade mästerskap för svensk del. Framgångarna under onsdagen och torsdagen följdes i helgen upp med nya medaljlopp.

I lördagens sprint plockade först Sixten Walheim hem herrjuniorernas första medalj när han knep bronspengen. Simon Fors kom fyra i loppet. Och på damsidan höll sig återigen Frida Sandberg och Isabel Salén framme. Silver till Sandberg, brons till Salén medan Ellen Sarenmark och Evelina Wickbom kom 4:a respektive 6:a.

- En gladare medaljör än Sixten är svårt att hitta! Simon var först besviken med sin fjärdeplats, men när han väl hade smält att han missade pallen var även han nöjd, säger Kalle Björkman, assisterande förbundskapten.

Framgångarna på damsidan, som kompletteras av en tredjeplats av Gabriella Gustafsson i UEM-sprinten, är imponerande - och ändå var det ingen som fick till det perfekta loppet.

- Frida var oerhört besviken med sin prestation, men totalt är det ju en grym laginsats, säger Björkman, som även framhöll Gustafssons förmåga att fokusera.

- En och en halv minut före start kom hon på att hon glömt sportidentpinne. En snabb och intensiv jakt inleddes och efter en del hyperventilering tog hon sig samman på ett kanonbra sätt.

Under söndagen avslutades så mästerskapen med stafetter där de svenska damjuniorerna infriade förväntningarna och vann. Tvåan Ryssland besegrades med nästan fem minuter. I övriga stafetter hamnade Sverige på den försmädliga fjärdeplatsen.

- Ska man summera hela veckan har det varit väldigt lärorikt. Många har fått otroligt viktiga erfarenheter. Det har dels varit svår orientering, dels svåra förhållanden på grund av snöbristen. Nu när vi lämnar Estland finns det inte en gnutta snö kvar, säger Björkman.

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter