Svensk Orientering logotyp
27.05.2015

Fredrik Johansson missar världscupen: "Har valt mellan två chansningar"

Orientering
Fredrik Johansson har fått ett väldigt bra besked och ett ganska dåligt. Den fotskadade Lidingöstjärnan har inte brutit några ben. Däremot är ett ledband stukat och nu hoppar han över världscupen på hemmaplan.

- Det blir bättre för varje dag, men totalt kan det ta 6-8 veckor innan det är helt läkt, säger Johansson, som skadade sin fot på Swedish League-medeln i Säter för två veckor sedan.

- Nu inför världscupen hade jag att välja mellan två chansningar: att springa fastän skadan inte är läkt och riskera att slå upp den igen, eller att avstå världscupen och hoppas på att jag ändå kommer med till VM.

Men du har ju en hel del att falla tillbaka på, som mellanlänk i världens bästa stafettlag och med ett EM-brons i långdistans från ifjol?

- Jo, så är det ju, men man kan aldrig vara säker. Om många springer jättebra på världscupen ska man inte ta något för givet.

Om du kommer med till VM – hur mycket stör den här skadan din uppladdning?

- Egentligen inte alls. Det är långt kvar till VM och nu när jag beslutat att stå över världscupen kommer jag att få några extra veckors grundträning. Det blir perfekt. Jag räknar med att komma i mitt livs form till Skottland.

Fredrik Johanssons VC-platser på medel- och långdistans ska nu delas ut och förbundskapten Håkan Carlsson har redan gett långbiljetten till Malungs OK:s David Andersson, som tidigare var klar för medeldistansen.

Världscupomgången i Norge och Sverige avgörs nästa vecka. Det handlar om fyra lopp som utgör För-VM; den 20-27 augusti 2016 är det ju dags för VM i Strömstad och Tanum.

Onsdagen den 3 juni väntar en långdistans i Halden och därefter följer sprintstafett i Halden 5 juni, sprint i Lysekil på nationaldagen samt medeldistans i Munkedal 7 juni.

Vem som får Fredrik Johanssons plats på medeldistansen meddelas efter onsdagens långdistans.

VM i Skottland avgörs 31 juli-7 augusti.

Läs mer om För-VM (extern länk)
Rekordtrupp till För-VM: "Viktigt att ge många chansen"

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter