Svensk Orientering logotyp
26.07.2014

Guld och brons till tjejerna på medel

Orientering
Sara Hagström tog sitt andra JVM-guld när medeldistansen avgjordes. "Jag missade två och en halv minut på första kontrollen, men efter det gick det otroligt bra", säger Hagström som fick sällskap på pallen av bronsmedaljören Andrea Svensson.

Sverige fortsätter att plocka medaljer i junior-VM. I dag var det dags för medeldistansen, en mycket tekniskt utmanande sådan.
Och det började i ärlighetens namn inget vidare för en av storfavoriterna Sara Hagström:
- Det var väldigt långt till startpunkten, och så var det en mycket lurig kontroll på skrå. Och det fanns nästan ingenting att läsa på. Jag sprang för kort och sedan rann tiden iväg. Jag la bort två och en halv minut där, säger Falköpingslöparen Sara Hagström som vann sprinten och tog silver på långdistansen.
Men efter den stora missen på öppningskontrollen fick Hagström ordning på orienteringen:
- Det jag är allra mest nöjd med är att jag kunde göra ett så bra tekniskt lopp efter min svaga start. Jag kom in i ett väldigt bra flyt, men jag blev överraskad när jag kom i mål och förstod att det räckte hela vägen till guld, säger Hagström.
Det blev en minst sagt rafflande upplösning. Guldet delades mellan Sara och schweiziskan Sina Tommer.
Tisarens Andrea Svensson imponerade och vann ett brons och på placeringen just utanför pallen kom Orions Tilda Johansson:
- Andrea visade redan på långdistansen att hon hade potential för detta. Då var hon med på pallen fram till radiokontrollen, men tyvärr kom det ett stort misstag som kostade mycket tid. Alla våra tre tjejer som var med i toppen har sprungit JVM tidigare och de hade rutinen att våga ta det lugnt för att hålla ihop orienteringen, det var nyckeln i dag, säger förbundskaptenen Susanne Wiklund Björk.
För de blågula killarna var det ingen bra dag. William Pommer blev bäste svensk med 18:e plats, Simon Hector slutade 20:e och Anton Johansson 21:a.
- De sprang för fort och tyvärr gjorde killarna lite för många misstag i den här mycket kluriga terrängen, säger Wiklund Björk.
Finske Miika Kirmula vann guldet dryga minuten före italienaren Riccardo Scarlet.
I morgon avslutas JVM i Bulgarien med stafett.

Herrar: 1) Miika Kirmula, Finland, 28.58, 2) Riccardo Scarlet, Italien, +1.21, 3) Olli Ojanaho, Finland, +1.31.
Svenska placeringar: 18) William Pommer, +5.48, 20) Simon Hector, +5.55, 21) Anton Johansson, +6.42, 38) Oskar Lundqvist, +10.17, 40) Emil Granqvist, +10.40

Damer: 1) Sina Tommer, Schweiz och Sara Hagström, 28.43, 3) Andrea Svensson, +1.13, 4) Tilda Johansson, +1.18,  41) Johanna Öberg, +11.23, 44) Malin Leandersson, +13.37. Frida Sandberg felstämlat.

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter