Svensk Orientering logotyp
16.08.2016

Hagströms glädjebesked: "Smärtan kom aldrig – kan springa VM!"

Orientering
Först missade hon O-Ringen. Sedan fick hon kasta in handduken inför Student-VM. Fyra dagar före VM kommer Sara Hagströms glädjebesked: "Jag kan springa VM!"

Sara Hagström, förstårssenioren som vunnit allt, har ett par kämpiga veckor bakom sig. På en landslagsträning i Göteborg i början av juli drog hon vänsterknäet i ett staket. En smäll som visade sig riktigt elak och Hagström har sedan dess tvingats till alternativ träning.

Länge var också VM-starten i farozonen, men nu har Falköpingstalangen fått klartecken. Under tisdagsförmiddagen sprang hon en testträning Göteborg - utan smärta.

- En fantastisk känsla! Jag var jättenervös på uppvärmning och nästan inställd på att det inte skulle fungera, och det är ju inte alls likt mig. Jag brukar alltid tänka positivt, men det här har verkligen plågat mig i fem veckor nu, berättar Hagström som är uttagen till lördagens sprint, VM:s öppningsdistans.

- När jag startade sprang jag bara och väntade på explosionen i knäet, men ... smärtan kom aldrig! Det här har verkligen varit en konstig skada.

Ja, vad har det varit egentligen?
- Vi gjorde en magnetröntgen och den visade varken på skelett- eller mjukdelskador. Det har varit en inflammerad sena, och det har bara varit att vänta ut. Väldigt frustrerande.

Nu har du mestadels sysslat med rullskidor - hur har det påverkat dina möjligheter på VM?
- Jag tänker att det inte alls behöver vara en nackdel. Mentalt kommer jag som en underdog - jag är både förstaårssenior och har dragits med en skada - och det kan vara en fördel. Dessutom vet jag att det kan funka riktigt bra fysiskt. Inför JVM i Bulgarien var situationen liknande. Jag var skadad strax innan och gjorde ett av mina bästa mästerskap någonsin.

Sveriges förbundskapten Håkan Carlsson:

- Jätteskönt att Sara kan vara med! Bra för laget och framförallt härligt för Sara att göra VM-debut.

- Det kommer att bli en väldigt nyttig erfarenhet för Sara att springa ett senior-VM. Hon är ett jättestort framtidslöfte och det är perfekt att hon får erfarenheter redan första året som senior.

Här hittar du VM-hemsidan

Här har du Sveriges VM-trupp

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter