Svensk Orientering logotyp
20.07.2018

Här är landslagslöparna som gör upp på O-Ringen

Orientering
Snart startar O-Ringen och trots att ett antal stjärnor väljer att VM-ladda i lugn och ro, är många tunga namn på plats. På herrsidan kan vi få en ny duell mellan William Lind och norska VM-guld-laget, på damsidan är det mer svårtippat än vanligt.

På söndag inleds O-Ringen i Ö-vik med en långdistans på Vitsjömassivet, och även om VM invigs i början av augusti så är det många landslagslöpare som dyker upp på den klassiska femdagarstävlingen.

I Värmland ifjol var det Stora Tunas Tove Alexandersson och Malungs William Lind som vann elitens seniorklasser. I år bjuder O-Ringen på Höga Kustens storslagna vyer och återigen ställer sig Lind på start, nu för att bärga sin tredje totalseger.

I Arvika var det tuff fight ända in mot finalarenan, men till slut lyckades Lind gå ifrån och besegra norrmannen Eskil Kinneberg med tio sekunder. Trea blev Kinnebergs landsman, mångfaldige världsmästaren Olav Lundanes.

Även i år ställs Lind mot norska supertrion Kinneberg, Lundanes och Magne Daehli.

- Jag har haft problem med en hälsporre och inte kunnat tävla under våren. VM-testerna var första gången och det känns bra i kroppen. Det går framåt och jag är redo för uppgiften. Det känns också som en kul utmaning att försöka ta en tredje seger i O-Ringen, säger William Lind.

Men det finns givetvis fler svenskar som kan vara med och slåss om det; VM-löpare som Emil Svensk och Albin Ridefelt deltar och där finns även andra landslagslöpare som Rassmus Andersson, Johan Runesson, Fredrik Bakkman, Max Peter Bejmer och Anton Sjökvist.

Och det är inte bara svenskar och norrmän som tänker fightas om ära och pengar - vi får inte glömma bort profiler som Ruslan Glebov, Leonid Novikov och Olli Ojanaho.

På damsidan saknas giganten Tove Alexandersson. Hon lägger allt fokus på VM som inleds den 4 augusti. Och simsalabim så öppnar sig segerchansen för ett gäng löpare.

Vilken klass håller Simone Niggli nu för tiden? Den schweiziska legendaren blev trea ifjol. Och hur långt räcker det för svenska VM-löpare som Lisa Risby och Sara Hagström?

Kan Alva Olsson eller Emma Bjessmo slå till? Hur bra är Emma Johansson? Andra landslagslöpare med hög potential: Lilian Forsgren, Josefin Tjernlund, Elin Månsson, Linnéa Golsäter, Andrea Svensson samt finländskorna Kirsi Nurmi och Anna Haataja.

Säkerligen finns det fler än ovan nämnda löpare som kommer att hålla sig framme. Frågorna är många och redan på söndag lär vi skönja vissa svar.

Program O-Ringens elittour
Etapp 1, söndag: Långdistans, Arena Domsjö
Etapp 2,måndag: Medeldistans, Arena Domsjö
Etapp 3, tisdag: Sprint, Arena Stora Torget
Etapp 4, torsdag: Långdistans, Arena Backsjö
Etapp 5, fredag: Långdistans, Arena Skyttis

Mer info på oringen.se

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter