Svensk Orientering logotyp
04.08.2016

Herrarna infriade favoritskapet: "Satte pricken över i:et"

Orientering
Student-VM blev en härlig framgångssaga för de svenska löparna. Slutpunkten på hela mästerskapet satte Johan Runesson, när han avgjorde herrstafetten och grejade Sveriges femte guld totalt: "Det känns gött. Pricken över i:et som vi hoppats på."

Brons på långdistansen.

Brons på medeldistansen.

Men efter den avslutande stafetten fick Johan Runesson kliva allra överst på prispallen i Ungern, tillsammans med lagkompisarna Rassmus Andersson och Oskar Sjöberg.

Rassmus Andersson hängde med fint på förstasträckan och växlade bara 15 sekunder efter täten. På sträcka nummer två förde Linnépolaren Oskar Sjöberg upp Sverige i ledning.

När Johan Runesson gick ut hade han 9 sekunders försprång gentemot Tomas Kubelka, Tjeckien, och 1.58 till schweizaren Florian Schneider. Väl i mål hade Kubelka tappat till sjätte plats, och Schneider blev tvåa, 2.48 efter Runesson. Trea slutade Finland, 3.19 efter Sverige.

Var det spännande någon gång, Johan?

- Ja, vid starten kändes det lite spännande. Men tjecken var väl med fram till startpunkten ungefär, sedan såg jag aldrig honom igen. Ganska snart fattade jag att jag hade en lucka på en, två minuter och då var det bara att ställa om fokus helt och hållet. Jag behövde inte alls pusha på utan det blev mer ett bevakningsuppdrag där man väljer lite enklare vägval och är lite extra noggrann.

Och hur var det att avsluta veckan med ett guld?

- Skönt! Vi konstaterade i går att vi var storfavoriter, vi trodde kanske att Tjeckien skulle kunna utmana, men samtidigt vet man aldrig. Någon kan bomma, så jag var inställd på olika scenarier.

- För mig personligen har det här mästerskapet blivit bättre och bättre dag för dag. Det finns saker som inte var så vassa, men tre medaljer totalt får jag vara nöjd med.

Vad väntar nu för din del?

- Jag kommer framför allt satsa på att vara i form till SM-stafetten. Där har ju GMOK en titel att försvara. Sedan vet jag inte riktigt. Jag får ta det som det kommer. Men helt klart är att jag siktar framåt mot kommande världsmästerskap. Det är det inte något snack om. Får jag bara vara skadefri hoppas jag kunna fortsätta att utvecklas.

GULD ÄVEN TILL STAFETTDAMERNA - LÄS MER HÄR

Resultat, stafett, herrar
1) Sverige A (Rassmus Andersson, Oskar Sjöberg, Johan Runesson) 99.26, 2) Schweiz A +2.48, 3) Finland A +3.19. Sverige B med Jakob Enmark och Johan Högstrand på första och andra sträckan låg fyra efter två sträckor. På sista saknades löpare eftersom Anton Sjökvist var krasslig.

Damer
1) Sverige A (Josefin Tjernlund, Helena Karlsson, Lilian Forsgren) 116.44, 2) Tjeckien A +1.05, 3) Norge A +5.37. Sverige B med Lisa Risby, Amilia Björklund och Elin Månsson stämplade fel.

Här hittar du kompletta resultatlistor

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter