Svensk Orientering logotyp
25.04.2016

Jansson blev etta på helgens WRE-tävling

Mountainbikeorientering
Förra veckan gick MTBO-campen i skånska Åhus. Vid en av de WRE-klassade tävlingarna så tog Marcus Jansson, Garphyttans IF, en förstaplats.

MTBO-campen har tidigare gått i Danmark men arrangerades i år i skånska Åhus. Veckan inleddes på onsdagen med en nattorientering och avslutades med en ultralång distans på söndagen.

– Det var bra banor i fantastisk terräng. MTBO-campen har ett bra upplägg med flera tävlingar och träningar så tätt inpå varandra. Det blir en bra genomkörare och avrostning för många, säger Peter Olsson, förbundskapten för MTBO-landslaget.

Förutom de många träningarna så hölls två WRE-klassade tävlingar. En sprint och en medeldistans.

Ryssen Grigory Medvedev vann sprinten och åkte på 23.42 minuter. Bästa svensk blev Linus Mood som hamnade på delad femteplats, drygt två och en halv minut efter Medvedev.

På damsidan dominerade Finland som tog första, andra och tredjeplats på sprinten. Bäst tid hade Marika Hara, 25.18. Bästa svenska blev Kajsa Engström, OK Kåre, som tog 10:e plats, drygt fem minuter efter ettan.

Medeldistansen, som gick dagen efter sprinten, blev en större framgång för Sverige. Marcus Jansson, Garphyttans IF, tog förstaplatsen, 51.27 minuter och blev 13 sekunder före tvåan.

– Marcus Jansson avslutade helgens sista WRE-tävling på absolut bästa sätt, en meriterande WRE-seger. Både Marcus Jansson och Linus Mood visade under helgen att de har utvecklats i år. Båda gjorde riktigt fina insatser med bra resultat under helgen, och trots att de själva inte var riktigt nöjda när de kom i mål, så räckte det långt ändå, säger Peter Olsson.

I damernas tävling så var det återigen Finland som knyckte de tre första platserna. Marika Hara åkte på 55.36 minuter. 3.9 minuter före tvåan. Kajsa Engström, OK Kåre, blev bästa svenskan även här och hamnade på 12:e plats, 13.11 minuter efter ettan.

– Kajsa Engström som förstaårssenior kommer få känna på lite tuffare motstånd i år, hon gjorde en bra och stabil insats för att vara så tidigt på säsongen.

Rebecka Hylander är också förstaårsseniorer i landslaget.

– Både Rebecka och Kajsa bygger för framtiden, men det hindrar dem inte från att ta några bra placeringar i år, även om det såklart blir lite tuffare, säger Peter Olsson och fortsätter:

– På herrsidan har vi Linus Mood och Marcus Jansson som har några år som seniorer. Sen har vi Sebastian Svärd som gör sin andra säsong som senior. Både Linus och Marcus har visat att de kan vara högt upp på resultatlistan och Sebastian har haft bra utveckling de senaste åren och jobbar hårt för att fortsätta utvecklas. Om det blir tufft i toppen bland damerna så är det nog ännu tuffare för herrarna där det är riktigt små marginaler som skiljer dem åt.

Nästa stora tävling blir världscupen i Frankrike i mitten av maj. Sen är det VM i Portugal i juli.

– Förhoppningen är att vi kan åka dit i tid för att känna på terrängen och klimatet under några dagar innan mästerskapet drar igång, på så sätt så når vi de resultat vi önskar, säger Peter Olsson.

MTBO-säsongen avslutas sedan i början av oktober med en världscup i Litauen.

– Ett av målen under säsongen är att ta tillräckligt med poäng och placeringar för att få in åkare i de seedade startgrupperna, säger Peter Olsson, förbundskapten för MTBO-landslaget.  

MTBO-campen, WRE-tävling, sprint, resultat:

Herrar, 6,3 km: 1) Grigory Medvedev, Cube Russia Team,
23.42, 2) Ruslan Gritsan, Shimano Bergamont, +1.42, 3) Radek Laciga, CZE Elite,
+1.57, 4) Allan Jensen, OK PAN Århus, +1.59, 5) Luca Dallavalle, Italy MTBO
Team, +2.27 5) Linus Mood, IFK Mora OK, +2.27

Damer, 6 km: 1) Marika Hara, Team Finland, 25.18, 2) Ingrid
Stengård, Team Finland, +2.25, 3) Eeva-Liisa Hakala, Team Finland, +2.47, 4)
Olga Shipilova-Vinogradova, Energy, +2,57, 5) Henna Saarinen, Team Finland,
+3.22

MTBO-campen, WRE-tävling, medeldistans, resultat:

Herrar, 12,7 km: 1) Marcus Jansson, Garphyttans IF, 51.27,
2) Jussi Laurila, Team Finland, +0.13, 3) Allan Jensen, OK Pan Århus, +1.05, 4)
Vojtech Ludvik, CZE Elite, +2.34, 5) Grigory Medvedev, Cube Russia Team, +3.02

Damer, 11,4 km: 1) Marika Hara, Team Finland, 55.36, 2)
Ingrid Stengård, Team Finland, +3.09, 3) Eeva-Liisa Hakala, Team Finland,
+4.11, 4) Lou Denaix, COCS, +6.09, 5) Cæcilie Rueløkke Christoffersen,
OK Øst Birkerød, +6.55

RELATERADE NYHETER

220720 Masstart Sebastian Svärd Bild 3 Malin Dunfors
Full fart mot EM i Polen - här är MTBO landslaget 2024
Signe Feil, Sundsvalls OK från svenska cupen under 2023
Här är programmet för svenska cupen i MTBO 2024
Rasmus Nordgren cyklar på en stig genom skogen i Haninge.
Nordgren och Gustafsson cupvinnare
Fler nyheter