Svensk Orientering logotyp
21.09.2016

Johansson siktar högt på hemmaplan: "Definitivt en terrängtyp som passar mig"

Orientering
Till helgen är det dags för medel- och stafett-SM i Blekinge. Anton Johansson hoppas på comeback efter en cykelfadäs och hemmasonen siktar högt upp i resultatlistan: "Jag vill slåss om medaljerna. Jag springer ju inte för att bli 15:e."

För andra helgen i rad arrangeras SM-tävlingar i Blekinge, nu i den östra delen av landskapet. På fredag och lördag avgörs svenska mästerskapen i medeldistans och på söndag är det dags för stafett-SM.

Hemmalöparen Anton Johansson missade lång-SM på grund av en svullen hälsena, men det handlar inte om någon förslitningsskada och Orionstjärnan tror på start på fredag.

- Jag vurpade med cykeln och fick pedalen på hälsenan. Ett klantigt misstag. Jag körde på en rot, och så hade jag glömt stödhjulen, säger Johansson.

- Nu har svullnaden gått ner, så jag räknar med att tävla till helgen. Jag hoppas verkligen att det funkar för ett SM på hemmaplan känns extra roligt. Det väger lite tyngre och det är definitivt en terrängtyp som passar mig.

Hur är formen då?

- Bra tycker jag. Jag har fått de svar jag ville ha före cykelolyckan, känt att formen kommit krypande men sedan gäller det att ha den rätta dagen också.

Kan det räcka hela vägen?

- Det är klart att jag vill slåss om medaljerna. Jag springer ju inte för att bli 15:e. Men det är samtidigt många löpare som har potentialen att springa bra här. Det såg vi på lång-SM där det var många som slogs om det. Det var väldigt tight för att vara ett lång-SM.

Inte sällan tvingas hemmalöpare avstå tävlingar på grund av terrängkännedom, men det var inget som Anton Johansson behövde fundera över den här gången.

- Det här avgörs på kartor som nyttjats väldigt lite. Kartan för medel-SM har jag aldrig varit på och området där stafetten går besökte jag tydligen någon gång för väldigt länge sedan. Pappa påstår att han drog dit mig och Tilda på någon träning när vi var barn. Det var på den tiden jag tyckte att sniglar var mer intressanta än kontroller.

- Det känns häftigt att springa SM så nära hemmet, samtidigt som det är två områden som är helt okända. Det är en terrängtyp jag hanterar väldigt väl, på kartor jag aldrig sprungit på.

Medeldistansen går i Porsgöl på gränsen mellan Blekinge och Småland, medan stafetten avgörs i Bussevik på Torhamnslandet, längst ut i Sveriges sydöstligaste hörn.

Stora delar av medeldistansområdet ingår i kartan Skärgöl som ritades till en juniorlandskamp 1979. Den senaste revideringen gjordes till Sydsvenska mästerskapen 1985. Tävlingsområdet för stafetten ingår i kartan Gisslevik-Stora Hammar som ritades 1994 och reviderades senast 2000. Ett par nationella tävlingar har gått i området och den senaste organiserade träningen var 2005.

För Anton Johansson har 2016 varit ett bra år, inte minst med tanke på skadebakgrunden. Efter ett fantastiskt sistaår som junior drabbades han under hösten 2014 av en stressfraktur i foten. Vintern ägnades åt rehabträning, men när allting började kännas bra fram på vårkanten kom nästa tunga bakslag. På en träning small det plötsligt till i foten, en fraktur som slutade med operation och ny, lång rehab.

- Man vill ju alltid vara med och fightas i toppen, men allt får ha sin tid också. Backar man ett år kunde jag knappt springa, så med tanke på det har det varit en bra säsong. Det här blir ju också mitt första år som senior, i och med att 2015 försvann.

Hur tänker du kring den kommande världscupavslutningen i Schweiz då?

- Jag hoppas såklart på världscupen, men det beror väl på den här helgen. Jag ska göra allt jag kan för att visa att jag ska till Schweiz, sedan får vi se hur långt det räcker.

På arrangörens hemsida finns betydligt mer att läsa om helgens SM-tävlingar. Här kan du bland annat ta del av banläggarnas tankar.

Arrangören har även publicerat videoklipp som visar lite av det som väntar på medel-SM och på stafett-SM.

Totalt har 734 löpare anmält sig till SM i medeldistans. Försvarande mästare i D21 och H21 är Ravinenparet Helena Jansson och Gustav Bergman. Båda är på plats för att försöka försvara sina titlar.

Här ser du starttiderna i lördagens kval.

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter