Svensk Orientering logotyp
30.04.2018

Kung på "långa natten" – nu är Andersson också EM-klar: "Riktigt kul!"

Orientering
Först stod han för en fenomenal insats på Tiomila och "långa natten". Ett dygn senare fick OK Linnés Rassmus Andersson en EM-biljett. "Riktigt kul att jag får chansen. Formen går spikrakt uppåt", säger Andersson.

I förra veckan stod det klart att Malungsstjärnan William Lind, VM-bronsmedaljör i långdistans fjol, missar EM i Schweiz på grund av en hälskada. Lind var uttagen att springa såväl långdistans som stafett.

Nu har förbundskapten Håkan Carlsson valt ersättare på långdistansen.

- Rassmus var sjätte svensk på vårt EM-testlopp och förtjänar därför sin plats i truppen. Helgens insats i Tiomila visar att hans form verkar vara på uppåtgående. Det ska bli kul att se honom på EM, säger Carlsson.

Ja, Andersson tycks vara i stormform. Linnélöparen gjorde en urstark fjärdesträcka på Tiomila. Inför "långa natten"-sträckan ledde Uppsalalaget med tio sekunders marginal till de närmast jagande. 15 kilometers nattorienterande senare var Linnés ledning tio minuter.

- Jag hade ett bra utgångsläge och tänkte "jag går ut och kör mitt race". Ganska snart var jag ensam och då var det bara att köra på. Jag tog vägval som minimerade kartläsning, gick runt mycket och kände mig riktigt stark. Det var en helt annan känsla än tidigare i vår, men jag visste ju inte att luckan blev så stort. Jag blev nästan lite chockad när jag insåg det.

Chockad och glad, och till slut ordnade Linné en finfin andraplats i Tiomila. Och för Andersson dröjde det bara ytterligare någon dag innan nästa positiva besked – EM-biljetten.

- Det känns riktigt kul att jag får chansen. Det är såklart synd att det sker på grund av att Wille inte kan springa, men jag är verkligen jätteglad för egen del. Jag har lagt upp träning helt mot EM och att jag ska prestera bra där.

- Efter EM-testerna var det tungt, att jag inte lyckades bättre där.

Nu är det bara för Andersson att packa väskan. Frågan är dock vilka lärdomar han dragit sedan förra långdistansen i Schweiz. På världscupfinalen ifjol gick det mycket trögt för de blågula löparna; William Lind var bäste svensk på en niondeplats och Andersson själv slutade som 52:a.

- Då var jag inte förberedd på vad som väntade, att det var så extremt kuperat. Nu är jag bättre förberedd både fysiskt och orienteringstekniskt, hur jag ska tänka på den typen av banor. Jag tror att det som väntar kommer att passa mig ganska bra.

På stafetten kommer William Linds plats att fyllas av Max Peter Bejmer, som tillsammans med lagkamraterna i IFK Göteborg försvarade Tiomila-segern i helgen. Bejmer var sedan tidigare uttagen att springa både sprint och långdistans på EM.

EM-programmet:
Söndag 6 maj: Sprint (kval och final)
Tisdag 8 maj: Kval medeldistans
Onsdag 9 maj. Medeldistans
Torsdag 10 maj: Sprintstafett
Lördag 12 maj: Stafett
Söndag 13 maj: Långdistans

arrangörens hemsida hittar du mer info

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter