Svensk Orientering logotyp
01.05.2016

Leandersson och Alexandersson stod pall i Polen

Orientering
Regerande världsmästaren Jonas Leandersson blev trea i söndagens världscupsprint i Polen. Samma placering fick Tove Alexandersson, som delade tredjeplatsen med två andra tjejer. "Det är delade känslor", säger Leandersson. "Formen är på väg uppåt", säger Alexandersson.

Det var tajt i toppen när världscupen fortsatte med en intensiv sprint i centrala Wroclaw.

Jonas Leandersson, som tog VM-guld i Skottland förra året, låg inledningsvis mycket bra till i loppet men blev till sist fem sekunder efter ettan Matthias Kyburz, Schweiz, som sprang i mål på 14.33. Andraplatsen knep hans landsman Daniel Hubmann, som var en sekund efter segraren.

- Det är delade känslor. Jag gjorde ett misstag på tredje sista som var jätteonödigt, troligtvis för att jag var väldigt trött. Det var ett så enkelt misstag, så just nu efteråt är jag ganska besviken. Men på det stora hela var det väldigt bra, så jag kommer säkert att vara nöjd när jag går och lägger mig i kväll.

På herrsidan totalt stod Sverige för en stark laginsats med fem killar topp-tio.

I damernas lopp var det som så ofta Tove Alexandersson som var vassast bland svenskarna. Alexandersson hade länge ledningen, men fick till slut se sig passerad av segrande schweiziskan Judith Wyder och tvåan Maja Alm, Danmark. Tredjeplatsen fick Alexandersson dessutom dela med två löpare: Marika Teini, Finland, och Nadiya Volynska, Ukraina.

Efteråt var Alexandersson ganska nöjd. Orienteringen var inte perfekt, men hon känner att kurvan pekar åt helt rätt håll.

- Det känns bra! Det var en väldigt knixig sprint och mer intensiv än jag kanske hade trott på förhand. Men jag tycker att kroppen känns bättre och bättre så det är jätteskönt, säger hon.

- Det var mycket vägval hela tiden och jag vet att det var en sträcka som jag tappade ganska mycket på. Men det känns verkligen som att formen är på väg uppåt.

Fler svenskor placerade sig i det absoluta toppskiktet. Lina Strand blev sexa, bara fem sekunder efter trean, och Karolin Ohlsson slutade åtta, +0.49.

- Ett bra lopp på en utmanande bana, säger Strand.

- Jag tappade på två sträckor på grund av fel vägval, men jag är glad över att jag höll ihop det ändå. Loppet i går visade att jag har en otroligt hög kapacitet just nu. Dagens sjätteplats var ett skönt yttre kvitto. Nu ser jag fram emot EM.

I morgon avslutas världscupomgången i Polen med en mixstafett.

Resultat, världscupen, Wroclaw, sprint
Damer
1) Judith Wyder, Schweiz, 13.53, 2) Maja Alm, Danmark +0.08, 3) Tove Alexandersson, Sverige +0.29, 3) Marika Teini, Finland, samma tid, 3) Nadiya Volynska, Ukraina, samma tid, 6) Lina Strand, Sverige, +0.34.
Övriga svenskar: 8) Karolin Ohlsson +0.49, 20) Sara Hagström +1.22, 26) Lilian Forsgren +1.38, 31) Anna Bachman +1.54, 36) Alva Olsson +2.30.
Herrar
1) Matthias Kyburz, Schweiz 14.33, 2) Daniel Hubmann, Schweiz +0.01, 3) Jonas Leandersson, Sverige +0.05, 4) Öystein Kvaal Österbö, Norge +0.15, 5) Tim Robertson, Nya Zeeland +0.21, 6) Andreas Rueedlinger, Schweiz +0.22. Övriga svenska placeringar: 8) Emil Svensk +0.26, 9) Martin Regborn +0.28, 10) Albin Ridefelt och Oskar Sjöberg +0.33, 13) Gustav Bergman +0.38, 28) Johan Runesson +1.19, 33) Anton Johansson +1.26.

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter