Svensk Orientering logotyp
14.04.2018

Lysell opereras: "Måste bli religiös för att kunna springa VM"

Orientering
En av Sveriges främsta orienterare, fyrfaldige VM-medaljören Jerker Lysell tvingas till operation. Ett knä krånglar och på torsdag lägger han sig på operationsbordet. "Vänsterknäet måste renoveras, men jag kommer tillbaka", lovar Lysell.

Jerker Lysell har varit rena rama medaljmaskinen de tre senaste världsmästerskapen. Vägen fram till VM-tävlingarna har kantats av skador och bekymmer, men väl på start har Frelugasonen varit sylvass.

2015 tog han sin första VM-medalj - ett brons på sprinten i skotska Forres. Året efter följde han upp med ett guld på samma distans på hemma-VM i Strömstad. I Tartu ifjol blev det på nytt ett VM-brons i sprint, och även ett guld i sprintstafett.

I år har både vinter och vår inneburit nya skadebekymmer och alternativ träning - precis som vanligt. Men nu måste det alltså till en operation. Ingreppet sker på torsdag och sedan följer en rehabiliteringsperiod där Lysell inte kan ta ett löpsteg på 6-8 veckor.

- Jag har ju haft skadebekymmer i fem år nu. Det är vaderna som krånglar ... och så är det knäet. Vänsterknäet har varit dåligt i två år, hopparknä, men det har hållit sig på rätt sida. Nu går det inte längre. Det är hög tid att ta hand om kroppen för att sedan komma tillbaka hel och fräsch, säger Lysell.

EM i Schweiz i början av maj är givetvis kört, och VM i Lettland i början av augusti känns inte heller realistiskt. Inte ens för Jerker Lysell.

- Man ska väl aldrig säga aldrig. Jag har en hög lägstanivå och springer väl ifrån de flesta även om jag skulle ha en liten ölkagge. Men nu kommer ju det här ingreppet så sent på säsongen. Jag skulle behöva göra en idiotupptrappning ... nej, jag måste bli religiös för att kunna springa VM. Det vettiga är att låta det här ta sin tid och satsa fullt mot 2019. Det är trökigt på sitt sätt, men vad ska man göra.

Förbundskapten Håkan Carlsson, som sett Jerker Lysell göra "omöjliga" saker tidigare, stänger inga dörrar för 2018. Men även Carlsson betonar att det klokaste är att tänka långsiktigt:

- Rehaben får ta den tid den tar och det är viktigt att inte stressa fram någonting. Det kommer många mästerskap framöver.

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter