Svensk Orientering logotyp
27.11.2015

Nordberg vann VC-premiären: "Tog verkligen chansen!"

Skidorientering
Fina skidspår är inget för Ulrik Nordberg. Han gillar raka motsatsen."Otroligt kul! Banan passade mig perfekt och jag tog verkligen vara på chansen", säger Nordberg som vann skidorienterarnas supertajta världscuppremiär i Ylläs.

Han tog EM-brons i sprint 2014 och hade inför dagens tävling en fjärdeplats som bästanotering i övriga världscupsammanhang.

Nu kan Ulrik Nordberg, Umeå OK, titulera sig vinnare.

I VC-premiären i finska Ylläs segrade han med en sekund tillgodo på världsettan, bulgaren Stanimir Belomazhev, och med två sekunders marginal till världstvåan Eduard Khrennikov, Ryssland. På fin fjärdeplats kom Erik Rost, som hade 13 sekunder upp till pallen.

- Fantastiskt kul! Banan var som skräddarsydd för mig, med två jättehetsiga utförssträckor i inledningen, och jag satte verkligen den delen. Det kanske är den typen av orientering jag är allra bäst på; när det är snabb kartläsning och skidåkning på smala, ojämna spår, säger Nordberg.

- Det var utför i cirka fem minuter och det var väldigt många som var nere i snön. Jag var nära en gång, men redde ut det hela.

Är utförsåkningen något du tränar extra på eller är det en talang?

 - Det är en talang jag har och när det kommer sådana här sträckor, motsatsen till fina skidspår, brukar jag alltid släppa på ordentligt. Det gör mig bättre och bättre, eftersom jag litar mer och mer på min kapacitet.

Under lördagen rullar tävlingarna i Ylläs vidare med mixstafett, där Ulrik Nordberg kommer att bilda lag med Tove Alexandersson, som blev bästa svenska i sprinten med en sjätteplats, 18 sekunder efter segrande ryskan Tatyana Oborina.

- Mixstafett ska bli riktigt kul. Då blir det nog inte så mycket utför, eftersom vi startar och växlar vid stadion. Men det ska bli väldigt intressant, både med stafetten och de lite längre distanserna som kommer, att se hur man räcker till där, säger Nordberg.

Resultat, sprint, världscupen, Ylläs
Herrar
1) Ulrik Nordberg, Sverige 15.02, 2) Stanimir Belomazhev, Bulgarien +0.01, 3) Eduard Khrennikov, Ryssland +0.02, 4) Erik Rost, Sverige +0.15. Övriga svenska placeringar: 13) Martin Hammarberg +0.45, 16) Erik Blomgren +0.55, 25) Markus Lundholm +1.46, 43) Niklas Henriksson +5.26.
Damer
1) Tatyana Oborina, Ryssland, 13.22, 2) Mariya Kechkina, Ryssland, +0.07, 3) Milka Reponen, Finland, +0.08. Övriga svenska placeringar: 6) Tove Alexandersson +0.18, 9) Frida Sandberg +0.32, 13) Magdalena Olsson +1.04, 14) Linda Lindkvist +1.07, 16) Hanna Eriksson +1.29, 17) Evelina Wickbom +1.30.

RELATERADE NYHETER

Jonatan Ståhl har varit med och tagit fram den första vetenskapliga artikeln om skidorientering.
Första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad
Linda Lindkvist tar guld i masstarten på SM-Veckan i Boden
Linda Lindkvist tog suveränt SM-guld i masstart
Gustav Nordström
Gustav Nordström spurtade hem segern i SM-masstarten
Fler nyheter