Svensk Orientering logotyp
11.03.2017

Ny dag, nya svenska VM-medaljer? Följ långdistansen live från 8.00

Skidorientering
I och med Erik Rosts fina andraplats på medeldistansen har Sverige bärgat fyra guld och ett silver på skidorienterings-VM i Ryssland. Under lördagen är det dags för långdistans.

Sverige har ett avbräck och ett frågetecken inför långdistansen. Magdalena Olsson har blivit febersjuk och missar långdistansen och av allt att döma även söndagens stafett. Markus Lundholm föll illa under medeldistansen, har ont i höften och det är lite oklart om han kommer till start på lången.

- Riktigt tråkigt med Magda och Markus, men det är bara att bryta ihop och komma igen. Det kommer fler mästerskap och i Markus fall hoppas jag fortfarande att han kan åka. Det avgörs under förmiddagen, säger förbundskapten Frans Wickbom.

Damernas långdistans startar 8.00 svensk tid och där är vårt stora blågula hopp givetvis Tove Alexandersson, VM-drottningen som hittills har bärgat tre guld på tre starter. Tove är laddad och säger sig vara i bättre skido-form än någonsin tidigare. Även Linda Lindkvist och Evelina Wickbom kommer till start, och de tre tjejerna – Tove, Linda och Evelina – ser också ut att forma söndagens stafettlag.

Herrarna ger sig av klockan 9.45 och där ska det bli väldigt spännande att se vad Erik Rost kan hitta på. "Rosten", som redan plockat två medaljer i Krasnojarsk är i finfin form och suget efter ett individuellt guld är stort. På startlinjen står även Ulrik Nordberg, nykorad sprintvärldsmästare och sexa på medeldistansen, samt Martin Hammarberg, sjua på sprinten och tolva på medeln. Markus Lundholms medverkan är som sagt något osäker.

- Tove och Erik är tydliga guldkandidater och jag hoppas överlag på en stark laginsats. Nu handlar det också om att sätta sig i ytterligare respekt inför söndagens avslutande stafetter, säger Wickbom.

Startlistor, liveresultat och gps-tracking hittar du på arrangörens hemsida.

Loppen tv-bevakas och sändningen kan bland annat följas på liveorienteering.com och World Games Channel.

RELATERADE NYHETER

Jonatan Ståhl har varit med och tagit fram den första vetenskapliga artikeln om skidorientering.
Första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad
Linda Lindkvist tar guld i masstarten på SM-Veckan i Boden
Linda Lindkvist tog suveränt SM-guld i masstart
Gustav Nordström
Gustav Nordström spurtade hem segern i SM-masstarten
Fler nyheter