Svensk Orientering logotyp
31.03.2015

Nytt ansikte för motionsorientering.se – ännu enklare att komma igång

Orientering
Med nya motionsorientering.se blir det ännu enklare för arrangörer att komma igång med Motionsorientering. Nu krävs bara ett enda kryss i Eventor för att er aktivitet ska synas på den nya webbplatsen.

Motionsorientering är en eventbaserad aktivitet som startade 2011 som en utveckling av Naturpasset. Under enkla former erbjuds orienteringsbanor på olika nivåer och med olika längd, med eller utan tidtagning. Vid varje aktivitetstillfälle finns instruktörer som hjälper nya att komma igång.

På den nya webbplatsen, fortfarande med adressen motionsorientering.se, är i stort sett allt automatiserat och det behövs inget godkännande från Svenska Orienteringsförbundet för att komma igång.

– Det känns skönt att vi nu äntligen kan lansera nya motionsorientering.se som går i samma grafiska profil som flera andra förbundssidor. Från förbundets sida har mycket fokus legat på Naturpasset och det är hög tid att även motionsorienteringen får den uppmärksamhet den förtjänar, säger Susanne Söderholm, förbundschef på Svenska Orienteringsförbundet.

För själva arrangemanget sker allt per automatik. Niklas Wrane, ansvarig för bredd- och motionsfrågor på förbundet, förklarar hur det fungerar:

– Det räcker med att lägga upp arrangemanget som närtävling i Eventor och kryssa för den som ”Motionsorientering” under Klasstyper och tävlingsattribut så dyker den automatiskt upp på motionsorientering.se en stund senare. Även uppladdade resultat och sträcktider kommer att visas per automatik, säger Niklas Wrane.

Enkla grundkriterier

För att få definiera aktiviteten som ”Motionsorientering” finns det ett antal kriterier som ska vara uppfyllda.

– Många klubbar uppfyller redan dessa för sina aktiviteter idag, utan att veta om det, säger Niklas Wrane.

Följande grundkriterier ska alltid vara uppfyllda:

  • Att det finns korta och långa banor för såväl nya som mer etablerade utövare i sporten (läs mera under För arrangör på nya motionsorientering.se).
  • Att tryckt eller färgutskriven karta och bana, elektronisk stämpling, samt fria starttider erbjuds.
  • Att ni som arrangör har en instruktör som tar hand om nya på plats.

Nyheter på nya webbplatsen

Precis som på gamla webbplatsen går det att skriva nyheter på nya motionsorientering.se. Det enda som behövs är en roll i Eventor.

– Att skriva nyheter är valfritt. Om du vill skriva nyheter för er ort behöver du ha Eventor-rollen ”Arrangemangsansvarig”, alternativt ”Administratör”, i någon utav klubbarna på den aktuella orten. Vi har lagt in alla nuvarande nyheter för 2015 på den nya sidan, säger Niklas Wrane.

Nyheterna publiceras samtidigt på Motionsorienterings webbsida på Facebook.

På den nya motionsorientering.se finns också stöd för att skapa större områden dit flera orter eller kommuner tillhör.

– Om du vill att orten som din klubb tillhör ska kopplas till ett större område så går det också bra. Det är bara att skicka ett mejl till teknisksupport@orientering.se så ordnar vi detta. Ange klubb eller ort, alternativt klubbar eller orter, och vilket område dessa ska kopplas till, avslutar Wrane.

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter