Svensk Orientering logotyp
26.05.2016

Runesson kvalvinnare - samtliga svenskar till medelfinal

Orientering
Europamästerskapets sista kval är avklarat. Och för svensk del blev det en mycket bra dag. Samtliga tolv blågula löpare tog sig till final: "Det är kul att det gick bra, detta blev en skön vändning från långdistansen. Nu ser jag fram emot finalen", säger Johan Runesson som vann sitt kvalheat.

Efter en vilodag var det åter dags för de tävlande vid EM i Tjeckien. I dag var det kvalet till morgondagens medeldistansfinal som avgjordes.
Och det slutade lyckligt för svenskarna även om det var en svajig inledning för flera av de blågula:
- Jag missade två och en halv minut på den första kontrollen. Klart att jag blev stressad av en sådan inledning. Efter det har jag verkligen fått springa på, säger Helena Jansson som dock inte hade några problem att slå sig in bland de 17 i sitt heat som tog sig vidare till finalen.
Bäst av de svenska damerna i kvalet var förra årets VM-bronsmedaljör på distansen Emma Johansson:
- Det var kul men läskigt. Det var startpip och efter det var det bara att ge sig ut i ett tjeckiskt grönområde med grenar och gallrad skog. Vi hade de tre första kontrollerna i det där området och det är inte riktigt vad jag vill ha i ett kval där jag vill komma in i en lugn orientering. Jag ville känna att jag kunde orientera stabilt, och det tycker jag att jag gjort i dag, säger Johansson.
På herrsidan vann Johan Runesson sitt kvalheat med över halvminuten:
- Jag blev lite stressad i början, ettan, tvåan och trean var svåra. Men sen vågade jag stanna upp och fick då kontroll. Vi startade högt upp och sprang utför så det var mycket fart som kom gratis.
Runesson fick hoppa in på medeldistansen då William Lind tvingades avstå på grund av sin vadskada:
- Jag kom in på ett bananskal och det har känts rätt jobbigt att ta någons plats. Men när jag stod på startlinjen idag så försökte jag att fokusera på nuet och dessutom få bort alla tankar kring hur det gick på långdistansen, säger Johan Runesson.
Oskar Sjöberg såg länge ut att vinna kvalet även han, men sist startande Carl Godager Kaas passerade precis på slutkilometern.
- Jag är i mitt livs form. Och har sprungit bra hela vägen. Niondeplatsen i sprinten i söndags gav ett väldigt stort självförtroende. Orienteringen här i Tjeckien liknar Schweiz där jag tillbringat mycket tid och det betyder att jag känner mig trygg i den här typen av orientering. Jag tror att det kommer att bli ännu klurigare i finalen än vad det var i dag. Jag känner mig bra förberedd och ser fram mot finalen, säger Sjöberg.
Kvalets överlägset största skräll var att långdistansvinnaren Daniel Hubmann blev utslagen. Han blev 19:e i sitt kvalheat och var nio sekunder från en finalplats.
Medeldistansfinalen startar klockan 13.45 i morgon.

Herrar heat A: 1) Johan Runesson, Sverige, 28.29, 2) Martin Hubmann, Schweiz, +0.32, 3) Lucas Basset, Frankrike, +0.39, 5) Jonas Leandersson, Sverige, +1.07.
Heat B: 1) Carl Godager Kaas, Norge, 28.42, 2) Oskar Sjöberg, Sverige, +0.03, 3) Timo Sild, Estland, +0.15, 8) Gustav Bergman, Sverige, +1.27.
Heat C: 1) Matthias Kyburz, Schweiz, 28.08, 2) Albin Ridefelt, Sverige, +0.33, 3) Jan Petrzela, Tjeckien, +1.26, 4) Peter Öberg, Sverige, +1.32.
Damer, heat A: 1) Dana Safka Brozkova, Tjeckien, 25.07, 2) Adela Indrakova, do, +0.29, 3) Rahel Friedrich, Schweiz, +1.03, 5) Helena Jansson, Sverige, +1.25, 11) Lina Strand, do, +2.56.
Heat B: 1) Cat Taylor, Storbritannien, 25.06, 2) Svetlana Mironova, Ryssland, +0.10, 3) Venla Harju, Finland, +0.12, 7) Tove Alexandersson, Sverige, +1.21, 9) Anna Bachman, do, +1.45.
Heat C: 1) Judith Wyder, Schweiz, 23.27, 2) Julia Gross, do, +0.24, 3) Emma Johansson, Sverige, +0.34, 11) Sara Hagström, do, +2.19.
De 17 bästa löparna i respektive heat vidare till final

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter