Svensk Orientering logotyp
01.06.2017

Rysk stjärnåkare fast för dopning: "Väldigt tråkigt och förvånande"

Skidorientering
Den ryska skidorienteraren Polina Frolova har testat positivt för den förbjudna substansen meldonium och stängs av i fyra år, meddelar Internationella orienteringsförbundet. "Väldigt tråkigt och förvånande", säger världsettan Tove Alexandersson.

Orienteringssporten har haft väldigt få dopningsfall genom åren, inom svensk orientering finns två fall genom alla tider.

Nu meddelar det internationella orienteringsförbundet att en av världens främsta skidorienterare, ryskan Polina Frolova, ertappats med den förbjudna substansen meldonium i kroppen.

Frolova kommer att stängas av i fyra år och flera av hennes resultat stryks. Bland annat blir hon av med en guldmedalj (stafett), tre silver (mixedstafett, sprint, medeldistans) och ett brons (långdistans) från VM i mars tidigare i år.

Även ryskans resultat från EM i Imatra stryks, vilket innebär att det svenska mixedstafettlaget med Ulrik Nordberg och Frida Sandberg, som slutade tvåa, nu får EM-guld istället. Frolova ingick även i det segrande ryska damstafettlaget, men nu går guldet istället till hemmanationen Finland, medan de svenska damerna - Frida Sandberg, Magdalena Olsson och Tove Alexandersson - avancerar från tredje till andra plats i resultatlistan.

- Det är givetvis väldigt tråkigt och förvånande när någon åker fast för dopning, det är inget jag på förhand misstänker någon för, säger Tove Alexandersson, som framhåller vikten av ett effektivt antidopningsarbete:

- Dopning ska inte få förekomma, och arbetet mot dopning behövs och är viktigt för att hålla idrotten ren.

Även Ulrik Nordberg, som plötsligt kan titulera sig Europamästare, förvånas:

- Väldigt tråkig nyhet ... att det inte är rent spel. Vi svenskar håller ju på med det här för att det är kul, inte för att tjäna pengar eller något annat. Så för oss känns det ju konstigt att fusk överhuvudtaget förekommer i vår sport. Men det ryska perspektivet är såklart ett annat, och hon tyckte uppenbarligen att det var värt att ta en chans. Jättetrist, sånt här kan ge sporten en dålig image, säger Nordberg.

- Jag har nog tänkt att vi är ganska förskonade från dopning, men det finns väl alltid folk som inte vill spela rent.

Att Nordberg och Sandberg nu räknas som Europamästare i mixedstafett, det är inget som kommer att firas:

- Det är bra att fuskarna åker dit, men helst hade jag ju sett att vi fått behålla vårt silver och att sporten var dopningsfri.

Även Svenska Orienteringsförbundets ordförande Lena Larsson betonar hur avgörande det är att eventuella fuskare åker fast:

- Orienteringssporten är känd som en av de allra renaste idrotterna. Därför är det såklart mycket tråkigt när något sådant här dyker upp. Samtidigt är det oerhört viktigt att de som försöker ta genvägar både upptäcks och bestraffas. Att alla ska tävla på lika villkor är en av idrottens grundförutsättningar.

RELATERADE NYHETER

Jonatan Ståhl har varit med och tagit fram den första vetenskapliga artikeln om skidorientering.
Första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad
Linda Lindkvist tar guld i masstarten på SM-Veckan i Boden
Linda Lindkvist tog suveränt SM-guld i masstart
Gustav Nordström
Gustav Nordström spurtade hem segern i SM-masstarten
Fler nyheter