Svensk Orientering logotyp
30.12.2014

Sprint-SM x 2 inleder SM-veckan: "Riktigt bra förutsättningar"

Orientering
Om ganska exakt ett halvår är det dags för sprint-SM i Sundsvall, tävlingar i läcker stads- och parkmiljö som bjuder på två häftiga nyheter: Dels blir det premiär för SM i sprintstafett, dels blir orientering en del av den SVT-bevakade SM-veckan.

SM-veckan, ett samarrangemang mellan RF, SVT och aktuell arrangörsstad, anordnas två gånger per år (vinter/sommar) och 2015 deltar orienteringen för första gången i sommarvarianten.

- Det är ännu inte spikat exakt vad som kommer att livesändas i SVT, men jag tycker att förutsättningarna ser riktigt bra ut för orienteringens del, säger Tommy Eriksson, ansvarig för stora arrangemang på Svenska Orienteringsförbundet.

Arrangörsklubbarna - Njurunda OK, Selånger SOK, Sundsvalls OK och Timrå SOK - ligger långt framme i förberedelsearbetet och orienteringstävlingarna riskerar inte att försvinna i mängden events som äger rum den aktuella veckan.

- I och med att våra tävlingar ligger så tidigt i veckan kommer orienteringen snarare att utgöra ett slags startskott för hela kalaset. Jag är väldigt nöjd med sakernas tillstånd och övertygad om att det kommer att bli riktigt fina tävlingar, säger Tommy Eriksson.

Utöver den individuella sprinten arrangeras 2015 även SM i den purfärska disciplinen sprintstafett. Preliminärt gäller följande tider för första start:

Söndag 28 juni: Kval individuellt cirka 12.00, kval sprintstafett cirka 18.00. Arenan är belägen i närheten av Sundsvalls Sporthall, en knapp kilometer från stadskärnan.

Måndag 29 juni: Sprintstafett final cirka 18.00. Arenan finns på Stora Torget, där såväl start, varvning som målgång sker.

Tisdag 30 juni: Individuella finaler. Samma arena som under måndagen och under den här dagen pågår samtidigt folkfesten "Sundsvall bjuder" på torget. Samma eftermiddag/kväll och på samma plats kommer SM-veckan formellt att invigas. Exakt när de individuella finalerna startar är inte helt klart då tävlingarna ska samköras med invigningen.

Självfallet är SM-tävlingarna i Sundsvall för både juniorer och seniorer. TV-sändningar är enbart aktuella för seniorklasserna, men eftersom stafetten genomförs i endast en klass kan både juniorer och seniorer figurera i den tv-sända finalen.

Anmälan till SM sprint och SM sprintstafett kommer att kunna göras via Eventor fram till den 17 juni, efteranmälan sker fram till 24 juni.

Mer information om tävlingsformerna, vem som har rätt att delta och så vidare hittar ni på orientering.se under SM-sidorna.

- Även om inte alla detaljer är klara känns det angeläget att redan nu gå ut med den här infon. Inte minst så att potentiella deltagare ska kunna hitta bra boende i tid. Totalt kommer 42 idrotter att arrangera SM-tävlingar i Sundsvall under en och samma vecka, säger Tommy Eriksson.

Läs mer om SM-veckan i Sundsvall (extern länk)

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter