Svensk Orientering logotyp
17.09.2017

Stora Tuna-dubbel – Svensk och Alexandersson långmästare i Kilsbergen

Orientering
Storfavoriten Tove Alexandersson ordnade tillsammans med Emil Svensk en dubbelseger för Stora Tuna när SM i långdistans avgjordes i skogarna nordväst om Örebro. "Lite skräll det här! Jäkligt kul", säger Emil Svensk.

Före söndagens långdistans-SM i Örebro talades det om ett tätt och tufft startfält på herrsidan. Men det snackades inte om Emil Svensk, som i första hand har utmärkt sig som en urstark sprinter.

Väl i mål var dock Svensk etta, 1.25 före fjolårsvinnaren Rassmus Andersson och ytterligare en halvminut före Oskar Sjöberg, båda tävlande för OK Linné.

- Det känns jättejättebra! Ett bra lopp. Det var två varv härute i skogen och det första passade mig perfekt, med lite längre sträckor, lite stiglöpning ibland och lite tunga myrar. Andra varvet var lite mer stenigt, men jag hade en riktigt fin känsla med från första varvet, var inne i en positiv trend så då höll det hela vägen.

Fram till varvningen var Emil Svensk helt ensam i skogen, men vid kartbytet fick han höra att tre löpare låg halvminuten före.

- Då jobbade jag på lite hårdare för att komma ikapp, men precis när jag anslöt gjorde vi ett misstag på en och en halv minut, i ringen på en kontroll. Så det var lite dumt. Men jag hittade kontrollen först och sedan fick jag med mig Fredrik Bakkman. Sedan dess har han legat tio, femton meter efter mig hela vägen. Det var skönt att ha någon efter sig, en liten trygghet.

För många är du mest känd som en sprintexpert med både VM-starter och ett SM-guld i just den disciplinen - hur förvånande är detta?

- Det är lite förvånande. Speciellt i den här terrängen, i Kilsbergen. Jag har alltid sagt att jag inte gillar det här, men jag kanske får ändra mig nu då (skratt).

Många ser lång-SM som det tyngsta SM-tecknet - vad tycker du?

- Ja, på sätt och vis känns det så. För sprint, det vet jag och alla andra att jag är bra i. Det är lite skräll det här.

Att Tove Alexandersson försvarade sitt guld var däremot raka motsatsen till en skräll. Världsettan navigerade säkert och snabbt genom den krävande terrängen och vann med närapå sju minuters marginal till Helena Bergman, Ravinen. Trea blev Josefin Tjernlund, Tisaren.

- Jag gjorde ett riktigt bra lopp idag, så jag är väldigt nöjd. Jag följde planen som jag hade tänkt ut och försökte hela tiden ta vägval där jag undvek att fastna i branter och grönområdena, försöka få bra stråk hela tiden och sedan genomföra det som jag hade tänkt. Och det lyckades jag bra med, säger Alexandersson.

En bit före varvningen kom Alexandersson ikapp främsta utmanaren Helena Bergman, som startat tre minuter före.

- Jag försökte egentligen bara fortsätta fokusera på mig själv och att göra ett bra lopp hela vägen in i mål.

Även i D20 fanns det en storfavorit som höll; Linnéa Golsäter, Eksjö, vann 4.03 före Kerstin Wadman, GMOK.

- Det här känns kul! Det stora målet för säsongen var JVM, så nu är det bara att springa och avsluta säsongen så bra som möjligt. I dag var det riktigt kul banor och terräng, tufft både fysiskt och tekniskt hela vägen, säger Golsäter.

I H20 var det Tullinges Simon Imark som drog det längsta strået. Silvermedaljören Isac von Krusenstierna, OK Kåre, var 2.21 efter.

- Första junior-SM-guldet i långdistans! Känns skönt! När jag gick ut så var målet att vinna, men inställningen är alltid att jag ska göra ett bra lopp tekniskt, sedan får man se om man har bra ben. Det hade jag i dag, säger Imark.

D18-segrarinna blev Isa Envall, IKHP, som segrade 4.02 före Kåres Vilma von Krusenstierna.

- Jättekul! Det var väldigt fint i skogen och jag har gjort det bra. Stabilt och lugnt. Jag har njutit. Nu ska jag unna mig något extra gott på vägen hem!

I H18 vann Axel Granqvist, OK Ravinen, 1.04 före Hugo Lillieström, OK Roxen.

- Det känns riktigt bra. Jag öppande väldigt bra, jag ville komma in bra i det. Jag var lite osäker till tvåan, men fick den bra ändå. Sedan vid fyran kom jag ikapp Albin (Andersson), som kom trea, och därefter har vi tryckt på bra.

Resultat, SM i långdistans
Damer
1) Tove Alexandersson, Stora Tuna OK, 1.19.56, 2) Helena Bergman, OK Ravinen, +6.56, 3) Josefin Tjernlund, OK Tisaren, +8.57, 4) Karolin Ohlsson, Järla Orientering, +12.11, 5) Sara Hagström, IFK Göteborg, +12.21, 6) Emma Bjessmo, IFK Lidingö SOK, +12.52.
Herrar
1) Emil Svensk, Stora Tuna OK, 1.38.54, 2) Rassmus Andersson, OK Linné, +1.25, 3) Oskar Sjöberg, OK Linné, +1.53, 4) Albin Ridefelt, OK Linné, +2.06, 5) Gustav Bergman, OK Ravinen, +2.08, 6) Fredrik Bakkman, IFK Göteborg, +3.09.
D20
1) Linnéa Golsäter, Eksjö SOK, 1.15.14, 2) Kerstin Wadman, Göteborg-Majorna OK, +4.03, 3) Gabriella Gustafsson, IK Hakarpspojkarna, +4.50.
H20
1) Simon Imark, Tullinge SK, 1.12.49, 2) Isac von Krusenstierna, OK Kåre, +2.21, 3) Andreas Uller, Kils OK, +3.04.
D18
1) Isa Envall, IK Hakarpspojkarna, 1.01.24, 2) Vilma Von Krusenstierna, OK Kåre, +4.02, 3) Sara Granstedt, IK Hakarpspojkarna, +4.36.
H18
1) Axel Granqvist, OK Ravinen, 57.32, 2) Hugo Lillieström, OK Roxen, +1.04, 3) Albin Andersson, Tullinge SK, +2.58.

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter