05.05.2024

Stora Tuna OK tar historisk dubbel på Tiomila

Orientering
Stora Tuna OK tar hem Tiomilas damkavle 2024. Tove Alexanderson springer hem segern på sista sträckan och hyllar laginsatsen: ”Hela laget har sprungit jättebra. Alla har hållit ihop det jättestabilt. Jag fick det bästa utgångsläget jag haft någonsin tror jag. Jag var otroligt taggad när jag stack ut”, berättar Tove Alexandersson.

Damtävlingen på Tiomila bjöd på misstag, nerver och upphämtningar. På flera av sträckorna var det lag som bommade bort sig. Sista sträckan var inget undantag.

Tove Alexandersson själv visste dock inte om bommarna från konkurrenterna under loppet.

– Den enda jag sett är Helena Karlsson från Nydalen. Jag hade ingen aning hur jag låg till. Jag visste att jag hade sprungit bra, men jag tyckte att jag borde ha sett fler folk så jag vågade absolut inte tro att jag var i ledningen, men jag försökte att inte låta tankarna fara i väg utan att bara fokusera på mitt.

När Stora Tunas Tove Alexandersson gick ut på sista sträckan var avståndet till norska Nydalen 1,28 minuter. Hon tog loppet kontroll för kontroll. Steg för steg och plockades varje kontroll metodiskt. Hon var i ledning redan vid den första passertiden men det var inte förens hon såg sina klubbkamrater på upploppet som hon förstod att vinsten var i hamn.

– Jag sprang och tänkte ”hoppas, hoppas, de står på upploppet”, och så stod de där. Det var en jättehärlig känsla att möta dem på upploppet.

Det blev en historisk vinst för Stora Tuna OK på flera sätt. Dels blev de den andra klubben som vunnit en dubbel (OK Ravinen är den andra som gjort det tidigare). Dels sprang dem hem femte segern genom tiderna. Man gjorde det dessutom under ett nytt upplägg av Tiomila med nattsträckor även för damerna.

– Det är häftigt att få vinna på det här nya upplägget. Vi sa innan att vi tror att det passar oss väldigt bra med nattsträckor. Vi har haft många i klubben som har varit väldigt taggade på nattsträckorna, så det har nästan varit fight om att få springa natt. Så de som har fått gjort det är jättenöjda och tycker det har varit en härlig upplevelse.

Tidigare under morgonen vann Stora Tuna OK som sagt även på herrsidan.

– Helt fantastiskt att killarna också tog hem det. Jag vaknade ganska tidigt på morgonen och följde dem. Det var sjukt inspirerande att följa dem och se de ta hem segern, säger Tove Alexandersson.

Simona Aebersold sprang hem andraplatsen åt IFK Göteborg Orientering. Tredjeplatsen tog Halden SK med Megan Carter-Davies på sista sträckan.

Se liveresultat här.

Guldlaget från vänster. Marie Olaussen, Erica Edman, Tilda Östberg, Tove Alexandersson, Magdalena Olsson, Anna Mårsell.

Sträcka 1, 7,8 km
OK Renens Hanna Lundberg var snabbast på den första historiska nattsträckan och växlade elva sekunder före IFK Göteborgs förstalag med Victoria Hästad Björnstad. Lundberg hade högst fart men gjorde två ordentliga krokar på banan men farten gjorde att hon ändå var först till växling.

– Man ska väl inte gnälla när man är först in men jag sprang som en jojo. Det var helt otroligt. Alla sa till mig innan start att ta det lugnt och kolla kompassen men jag gjorde inget av det. Men det gick ju bra ändå, jag är i bra form nu, sa Lundberg med ett leende på läpparna.

– Det var jättekul där ute. Så spännande och så många duktiga tjejer. Det känns ju som det går så snabbt på natten, sa Hästad Björnstad.

Sträcka 2, 5,6 km
Med en vass upploppsspurt tog sig Johanna Källvik Leufvén om NTNUI:s Lotte Jauhojärvi Markussen in mot målet och gav IFK Göteborgs förstalag tätpositionen med två sekunder inför morgonens omstart med långa dagen.

Kalevan Rasti, IGTISA var precis bakom de två topplagen och Göteborg-Majorna kom till målet 16 sekunder bakom IFK Göteborg. Inom 35 sekunder från tät var också IFK Lidingö och OK Linné.

– Så skönt att få den här starten för oss. Det var nervöst innan men nu ser det bra med den starka avslutning vi har, berättade Källvik Leufvén.

– Det var så kul att springa natt på Tiomila. Det har vi väntat på, sa en nöjd Lotte Jauhojärvi Markussen efter sin insats.

Sträcka 3, 10,1 km
NTNUI:s Ingeborg Eikeland gör ett riktigt starkt lopp och springer in som ledare i sträcka tre, nio sekunder före IFK Göteborg. Eikeland berättar att runtvägval var taktiken.

Ja, att undvika de stora bommarna, det blev också naturligt då jag hade många duktiga löpare runtomkring.

Hon var också väldigt stark avslutningsvis

– Kul att få löpa lite, summerar hon slutet på sin sträcka.

IFK Göteborg springer in som tvåa, före IGTISA.

De tre topplagen har sprungit starkt och ned till fyran, IFK Lidingö skiljer det 4:21 till ettan.

Halvvägs ut hade Emma Bjessmos i IFK Lidingö ryggen till topptrion, men sen blev det en lucka som växte sig större.

– Jag kände att jag fick slita när det blev löpning, det gick bättre i skogen, sedan gjorde jag ett litet kontrollmisstag och hade inte bufferten att rycka i kapp dem, säger Emma Bjessmo, IFK Lidingö.

Sträcka 4, 5,5 km
Ingrid Lundanes gör en stark öppning för IFK Göteborg, och är först vid 2,8 kilometer. Hon ska dock senare tappa flera placeringar.

Emma Arnesen, NTNUI är 39 sekunder bakom, men vid 4,1 kilometer är hon om och förbi och har skapat sig en lucka till Hanna Sudol, IGTISA som då låg tvåa. Sudol gör sedan en stark avslutning och kommer in i ledning i sin sträcka.

– Jag gjorde ett misstag till första kontrollen men lyckades hitta fokus sedan och gjorde en bra sträcka, säger Sudol. 

IFK Göteborgs Ingrid Lundanes ligger bra till, men gör ett misstag och tappar stort till täten.

 – Jag tog ett defensivt vägval för jag tyckte kontrollen såg svår ut, men det blev ingen lättare ingång. Jag hade koll, men sedan såg det inte ut som jag trodde. Jag litade inte på riktningen längre och tog ganska långt vänster och då blev det ett parallelfel. Och jag hittade också en kontroll som var lika den jag skulle ha och stod länge och tvekade, förklarar hon.  

Sträcka 5, 6,0 km
Nydalens SK gör ett ryck och tar ledningen vid målgången av femte sträckan. Men det är oerhört jämnt i toppen och upplagt för ett nervdrama.

IGTISA och IFK Göteborg ligger bra med och skuggar Nydalens SK i täten.

Tilda Östberg springer in på en sjundeplats för sitt Stora Tuna OK, 1:28 efter ledaren.

Sträcka 6, 7,3 km
Tove Alexanderrson rivstartar för Stora Tuna OK och är först in på den första passertiden. IGTISA och Halden SK skuggar därbakom, en ledning som växer ju längre loppet fortlöper.

Vid passertiden på 5,4 kilometer leder Alexanderson med 3:10 en ledning som håller i sig in i mål.

RELATERADE NYHETER

Tilda spurtar mot Alva Sonesson på knockout-sprinten i Italien
Tilda Östberg stoppas av skada - missar världscupen
Helena Karlsson är förhandsuttagen till EM i Ungern. Här spurtar hon i mål för Nydalens SK på Tiomila i Nynäshamn.
Helena Karlssons väg till långdistansseger – och plats i EM-truppen
Fyra av de förhandsuttagna till höstens EM i Ungern. Från vänster: Martin Regborn, Hanna Lundberg, Gustav Bergman och Tove Alexandersson.
Förhandsuttagna till höstens EM i Ungern
Fler nyheter