Svenska segrar vid Europa Cupen i PreO
02.05.2017

Svenska segrar vid Europa Cupen i PreO

Precisionsorientering
Under Valborgshelgen avgjordes den tredje och fjärde etappen av Precessionsorienterarnas Europa Cup. Tävlingarna avgjordes i Espoo utanför Helsingfors i det värsta av Aprilväder man kan tänka sig, snöstorm på lördagseftermiddagen och nollgradigt.

Detta hindrade dock inte det stora startfältet av tåliga orienterare att göra topprestationer.

Tävlingarna inleddes på lördagsmorgonen med en TempO-etapp om 6 stationer med tillsammans 30 kontroller i delvis parkmiljö men även ren skogsmiljö med inslag av branter, näsor och stenar. Således mycket konturläsning.
Som vanligt i TempO-sammanhang så segrade Marit Wiksell på 258 sek. Hon hade tre fel på banan men hennes snabbhet ledde ändå till seger. Men TempO-tävlingarna bli jämnare och jämnare. Endast 8 sekunder sämre var alltid lika säkre Jan Furucz från Slovakien och han hade endast två fel på kontrollerna. Ytterligare 6 sekunder skilde till trean Erik Stålnacke som hade endast ett fel och noterades för sammanlagda tiden 272 sekunder.

På eftermiddagen, då snöstormen tilltagit, genomfördes en PreO med 28 kontroller litet nordväst om Espoo i tuff skogsterräng. Det blev en tvekamp mellan Pinja och Marit där Pinja denna gång gick segrande ur kampen med 27 poäng och 12 sek före Marit på 26 poäng och 14 sek.

Tävlingarna i Espoo avslutades på söndagen med den fjärde etappen av Europa-Cupen i ett tufft skogsparti också nordväst om Espoo med stora höjdvariationer och utmanande kartläsning. Tävlingen bestod av två delområden med totalt 34 kontroller. I första hand var det för topporienterarna två kontroller som ställde till största problemen nämligen kontroll två, en sänka och kontroll åtta, en liten näsa. Nu var det killarna som lyckades bäst och främst av alla var Martin Fredholm som prickade in alla 34 kontrollerna rätt tätt följd av Antti Rusanen och Erik Stålnacke med ett fel vardera, Antti på just åttonde kontrollen och Erik på den andra kontrollen.

Marit blev fyra denna dag och Pinja 7:a, båda med två fel. Vid sammanräkningen av alla tre tävlingarna segrade Marit, för fjärde året i rad, just före Pinja med Antti på tredje plats. Erik och Martin delade på fjärde platsen.

Alla resultat hittar Du här.

RELATERADE NYHETER

Söndagens tävling vid ett gammalt kalkbrott, där de tävlande fick gå uppe på kanten och spana ner mot höjdformationerna och skärmarna nedanför.
Säsongen i PreO är äntligen igång
Foto från PreO stafett SM 2023
PreO Dag-SM och Tempo-SM i Norge 2024
Preo Stafett SM 15 Okt 2023 Hugo Mattsson 9817
Här är programmet för Svenska cupen i PreO 2024
Fler nyheter